Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău aniversează un secol de la fondare

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău aniversează în acest an un secol de la fondare. În tot acest timp, pe scena teatrului au fost sute de spectacole, generaţii de actori au învăţat tainele meseriei şi au intrat în pielea a zeci de personaje. Anul de cumpănă a fost 2020. Pandemia i-a lipsit nu doar de dreptul de a organiza spectacole, dar şi luat şi viaţa unui actor.

Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din inima Chişinăului a fost fondat în 1921.

„Dacă iniţial 1921 până în 1935 s-a numit teatrul Naţional, teatrul municipal pe urmă s-au îmbinat cu cei de la Tiraspol s-a format teatrul de dramă, teatrul de dramă şi operă. Şi a revenit înapoi la apele lui, la rădăcini, la teatrul Naţional Mihai Eminescu”, a spus PETRU HADÂRCĂ directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu", Chişinău.

Larisa Turea e de două decenii în echipa teatrului şi ştie foarte bine evoluţia acestei instituţii.

„Teatrul nostru este unul din teatrele istorice româneşti  şi lucrul ăsta trebuie menţionat de fiecare dată, pentru că în perioada sovietică era ignorată, această  perioadă glorioasă a teatrului nostru şi se zicea că teatru este moştenitorul teatrui de la Tiraspol. Aici a fost director Gheorghe Topîrceanu în 1935, aici au fost cei mai mari actori , de exemplu, Emil Bota”, a spus Larisa Turea.

Într-o 100 de ani, pe scena teatrului s-au perindat generaţii de actori.

„Timp de o sută de stagiuni pe scena teatrului Naţional au fost montate 729 de spectacole, avem pe ani deja aleasă  piesa, autorul, regizorii şi actorii care au fost implicaţi”, a spus PETRU HADÂRCĂ directorul Teatrului "Mihai Eminescu".

„În  1990 s-a schimbat fata teatrului, au venit tineri actori de la Moscova, a venit Sandu Vasilache care a montat câteva spectacole extraordinare”, a spus LARISA TUREA secretar literar.

Şi pe bună dreptate, spectacolele montate de maestrul Sandu Vasilache sunt cartea de vizită a teatrului şi au fost în turnee în toată lumea. De mare succes s-a bucurat şi piesa "Dosarele Siberiei" în regia maestrului Petru Hadârcă.

Pentru 2020, echipa teatrului a avut o mulţime de proiecte. Pandemia le-a schimat planurile, a tras cortina şi a luat viaţa actorului Victor Drumi, răpus de COVID-19.

„A fost un an dur, un greu cu pierderi, pierderi şi în colectivul teatrului, cu lipsă de spectatori, cu priecte anulate, cu participări la festivaluri importante, care în afara de emoţiile spectatorului aduceau şi un venit în contabilitatea teatrului”, a spus PETRU HADÂRCĂ directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu".

Pierderile nu se opresc aici. Unii au actori au fost nevoiţi să se reprofileze alţii să ia calea străinătăţii. Petru Hadârcă speră că lucrurile vor reveni la normal.

„Am transmis spectacole online, dar aici cum am şi vorbit spectacolele online intrăm în concurenţă cu televiziunea , cu cinematografia farmecul teatrului este emoţia pe viu şi e o sărbătoare câmd se întâmplă acel miracol”, a spus PETRU HADÂRCĂ directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu".

„Pandemia ne-a luat oamenii, ne-a luat actorii, am fost nevoiţi să nu jucăm, dar sper să ne revenim, să ne reabilităm ca după o boală lungă”, a declatrat LARISA TUREA secretar literar.

„O să-l schimbati dumneavoastra tineretul, eu apreciez ingeniozitatea mai multor tineri care se încadrează în trupa teatrului national şi vin cu idei de mai da domnul să le ţii piept”, a spus PETRU HADÂRCĂ directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu".
 
Similare
RECOMANDĂRI