Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei zile de călătorie şi rugăciune. Aproape 50 de intelectuali din Cahul au mers într-un pelerinaj la mănăstrile din România

Centrul de Pelerinaj „Emaus”, filiala Cahul, din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, a organizat un pelerinaj la locurile sfinte din România. Aproape 50 de intelectuali din raionul Cahul au trăit o experienţă unică de redescoperire a mesajului creştin. Pelerinii, însoţiţi de Preasfinţitul VENIAMIN, episcopul Basarabiei de Sud, au făcut popasuri la renumitele mănăstiri din zona Neamţ: Sihăstria, Secu, Văratec, Agapia, Petru Vodă şi Neamţ.

Primul popas, la Cetatea Neamţ, a fost o lecţie de istorie şi cultură. Urcuşul spre cetatea, construită la sfârşitul secolului al 14-lea, a fost uşor pentru că s-a împletit cu amintiri, discuţii despre domnia lui Ştefan cel Mare şi credinţa care l-a ajutat pe domnitor să ţină piept bătăliilor.
 
Personalităţi marcante ale literaturii române s-au inspirat din frumuseţile acestei zone. În ,,Amintiri din copilărie”, Ion Creangă scria: „Să ne gândim numai la Ozana cea frumos curgătoare şi limpede ca cristalul, în care se oglindeşte cu mândrie Cetatea Neamţului de atâtea veacuri.”
 
Un alt popas a fost la Mănăstirea Sihăstria, care a  avut de-a lungul vremii sfinţi părinţi cinstiţi şi astăzi. Este vorba despre monahii Ilie Cleopa, Ioanichie Bălan, Paisie Olaru şi mulţi alţii. Deşi iniţial a fost un aşezământ pusnicesc, constituit din voinţa unor călugări de a sta în linişte în aceste locuri foarte retrase, în prezent credincioşii vin în număr mare să caute cuvântul duhovnicilor.
 
Ghidaţi de monahul Mitrofan Tomescu, pelerinii au făcut o vizită în cimitirul Mănăstirii Sihăstria. Acest loc, unde-şi duc somnul de veci călugării, este unul binecuvântat. Între anii 1944-1945, Parintele Cleopa a luat decizia de a muta rămăşiţele pământeşti ale călugărilor din cele trei cimitire existente până atunci, în unul singur. În cimitir luminează, precum un luceafăr, mormântul Părintelui Cleopa.
 
Pelerinii au mărturisit că trei zile de călătorie şi rugăciune s-au încheiat cu dorinţa de a reveni în locurile pline de sfinţenie, dar şi cu o schimbare de viziune asupra vieţii.

Întreaga emisiune Obiectiv Comun o puteţi urmări AICI
Similare
RECOMANDĂRI