Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. În 2017, românii din Basarabia au pierdut valori ale conştiinţei şi culturii naţionale

Anul 2017 a fost marcat de câteva pierderi irecuperabile pentru românii din Basarabia. Teatrul a devenit mai sărac, cauza românească a pierdut un aprig promotor al reunirii celor două maluri ale Prutului, iar focul JOCului s-a stins. În ajunul Centenarului au plecat în veşnicie trei mari titani ai neamului - Ion Ungureanu, Alexandru Moşanu şi Vladimir Curbet.

Seara zilei de 28 ianuarie 2017. O veste tristă străbate ca un fulger ambele maluri ale Prutului. S-a stins din viaţă marele actor şi regizor Ion Ungureanu, anunţa presa de la Chişinău.
 
Născut pe 2 august 1935, în satul Opaci, judeţul Tighina, Regatul României, Ion Ungureanu va rămâne în conştiinţa naţională ca un adevărat titan al culturii româneşti. Teatrul vieţii pe care l-a jucat maestrul a fost unul zbuciumat, dar a încercat din răsputeri, prin exemplul propriu, să mobilizeze oamenii, să promoveze adevărul şi să apere valorile româneşti. În perioada dezgheţului hruşciovist, Ion Ungureanu monta în scenă piese din opera clasicilor noştri. Voia să aducă lumină în Basarabia după atâta întuneric comunist.
 
La începutul anilor 70, administraţia sovietică din Basarabia îl acuză de naţionalism şi este nevoit să-şi părăsească ţara. În 1972 pleacă la Moscova, cu inima frântă.
 
În 1989 revine, însă, la Chişinău în plin avânt de renaştere naţională. A fost cel care, pe ultima sută de metri, a redactat Declaraţia de Suveranitate, împreună cu Valeriu Matei, în care spunea cine suntem noi şi ce limbă vorbim.
 
În calitatea sa de ministru al Culturii şi Cultelor, pe 1 decembrie 1990, de Ziua naţională a tuturor românilor, readuce la Chişinău Lupoaica, simbolul latinităţii. 

Iar în centrul Chişinăului a readus, la loc de cinste, monumentul voievodului Ştefan cel Mare.
 
Ion Ungureanu s-a născut în România şi tot în România, La Bucureşti, a plecat la Domnul. 
 
La sfârşitul anului 2017 se mai produce o pierdere grea. În seara zilei de 7 decembrie, se stinge din viaţă preşedintele primului Parlament democratic de la Chişinău Alexandru Moşanu, la vârsta de 85 de ani, din cauza unei boli incurabile.
 
Născut şi el în Regatul României, a fost un promotor neobosit al cauzei româneşti în Republica Moldova. A fost unul dintre liderii mişcării de eliberare naţională în stânga Prutului, care a contribuit la ruperea ţării de URSS.
 
Datorită profesorului Moşanu, după obţinerea independenţei Republicii Moldova, în şcoli a fost introdusă istoria românilor. Până în ultima clipă de viaţă, el a promovat idealul reunirii celor două state româneşti.
 
A fost membru de onoare al Academiei Române, redactor-şef al revistei trimestriale de istorie şi cultură Destin Românesc. În 2014 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Ofiţer. În ultimul său interviu, Alexandru Moşanu vorbea printre lacrimi.
 
Pe 8 decembrie, o altă veste zguduie Basarabia. S-a stins focul JOCului din Republica Moldova. La vârsta de 87 de ani moare Vladimir Curbet, maestrul de balet care a făcut să ardă în pasiunea dansului popular mii de scene din întreaga lume. Vladimir Curbet, conducător artistic al Ansamblului Naţional Academic de Dansuri populare "Joc", avea dansul în sânge.
Similare
RECOMANDĂRI