Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ziarul românesc „Zorile Bucovinei” din Cernăuţi a ajuns la ediţia cu numărul 14.563

Care este preţul unui cuvânt scris? E o întrebare la care poate răspunde doar un jurnalist ce îşi face meseria în altă ţară decât patria sa. În această seară vă prezentăm un reportaj în exclusivitate despre cum reuşeşte unicul ziar independent în limba română din Cernăuţi să supravieţuiască. Svetlana Gore şi Cătălin Vîrschii au petrecut o zi la redacţia ziarului „Zorile Bucovinei” exact atunci când se edita al 14.563 număr al ziarului.

Primul ziar „Zorile Bucovinei” a fost tipărit pe 15 februarie 1941 şi a apărut, iniţial, doar în limbă ucraineană. Au trebuit să treacă 26 de ani pentru ca gazeta să prindă viaţă şi în limba română.
 
Pe 1 aprilie 1967 a văzut lumina tiparului primul număr în limba română. Nota redacţiei către cititori era întitulată „Într-un ceas bun”. Şi se pare că aşa a fost până acum.
 
Angajaţii ziarului pot fi număraţi pe degete. Sunt şase jurnalişti, dintre care trei din aceeaşi familie – Toma. De câţiva zeci de ani, redactorul-şef este Nicolae Toma – un jurnalist cu o carieră impresionantă.
 
Alături de el lucrează soţia şi fiica.
 
Visele Dianei au devenit realitate. Acum ea este principalul reporter care creează punţile de legătură între Bucovina şi România. La ziar mai lucrează şi Felicia, mama Dianei. Ultimul ei articol a fost despre legea privind ucrainizarea totală a presei.
 
Aşa că jurnaliştii îşi fac munca mai mult graţie entuziasmului şi datoriei care o simt faţă de cititori.
 
Ziarul se întreţine în mare parte din vânzări. În fiecare joi, când apare o altă ediţie, toţi românii doresc sa îl citească. Pentru ei este ultimul suflu românesc din Cernăuţi.
 
Articolele scrise de ei sunt preluate de toată presa românească independentă. Nu de puţine ori Diana a avut propuneri generoase de a-şi schimba locul de muncă. Totuşi, refuza să vadă apusul „Zorilor Bucovinei”.
 
Încă un angajat ar prinde bine redacţiei, dar nimeni nu vrea să muncească în aceste condiţii.
 
Şi dacă tot sunt priviţi drept „jurnalişti separatişti”, familia Toma recunoaşte că nu ştiu la ce să se aştepte atunci când apare un nou număr de ziar.
Similare
RECOMANDĂRI