Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zilele Europene ale Patrimoniului îndeamnă publicul să afle mai multe despre istoria comună europeană

Ediţia din acest an a Zilelor Europene ale Patrimoniului îndeamnă publicul să afla mai multe despre istoria comună europeană. Manifestarea prezintă patrimoniul cultural drept sursa a valorilor tradiţionale, asigurând legatura între generaţii. În acest context, lectura, ca valoare şi ca bază pentru cultură, cunoaştere şi dezvoltare, a fost astăzi promovată la Bilioteca Naţională.

Statisticile arată că numărul persoanelor care citesc este în continuă scădere. Astfel, Biblioteca Naţională şi-a propus sa organizeze un eveniment de promovare a lecturii, în contextul Programului Naţional Lectura Central, care se desfăşoară anual în luna septembrie.
 
„Conform barometrului de Opinie 2019, doar cinci procente din respondenţi citesc zilnic ziare şi doar şase procente citesc cărţi, în timp ce utilizatorii de internet constituie 42 procente din respondenţi”, spune Vera Osoianu, iniţiator, Programul Naţional Lectura Central.
 
„Am observat aşa o tendinţă de modernizare a bibliotecilor din Republica Moldova. Până în prezent am fost stabilită la Bucureşti şi urmăream ştirile şi chiar, să zic, o admiraţie din partea comunităţii din România pentru evoluţia şi dezvoltarea bibliotecilor din Moldova”. spune Victoria Nagy Vajda, secretar de stat pentru cultură, ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Se spune că cei mici capătă gustul pentru lectura în poala părinţilor, aşa că mamele şi taţii trebuie să cultive copiilor iubirea pentru carte încă de la o vârstă fragedă, spune poetul Iulian Filip.
 
„Copilul imită şi dacă el vede în familie că părinţii sunt ocupaţi, sunt obsedaţi de o carte sau de alta se produse magnetismul despre care vorbim, el imită. Până se declanşează această scânteie, de la scânteie, şantierul cioplirii de sine. Şi atunci lectura, cărţile, sunt dăltiţele celea de cristal, de platină, care îl ajută pe om să devină, să se împlinească”.
 
În cadrul evenimentului, ccriitori, cercetători şi profesori au prezentat comunicări despre lectură, pentru a spori interesul faţă de carte.
 
„Comunicarea mea în cadrul acestei conferinţe internaţionale se axează pe subiectul legat de lectura în contextul ştiinţei deschise. De ce am ales acest subiect, în primul rând din motiv că lectura este importantă pentru toţi”, spune Nelly Ţurcan, profesor universitar la USM.
 
„Încercăm să fim în unison cu ţările spaţiului european ţi nu numai, care pe parcursul anilor au declarat Anul Lecturii, Anul Cărţii şi alte forme de promovare a cărţii şi lecturii”, spune Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.
 
Tot în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, până pe 29 septembrie la Biblioteca Naţională se vor desfăşura mai multe ateliere creative şi expoziţii inedite cu obiecte de epocă în miniatură şi cărţi vechi.
Similare
RECOMANDĂRI