Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Focus Copel Moscu şi un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Focus Copel Moscu şi un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie

Unul dintre cei mai importanţi autori români de filme documentare, Copel Moscu, este invitatul special al celei de-a patra ediţii a evenimentului cinematografic Zilele Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, care îi va aduce totodată un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, prin proiecţia filmului „Reconstituirea”.  

În cadrul secţiunii Focus a ZFR vor putea fi descoperite câteva dintre cele mai subversive documentare de scurtmetraj realizate de Copel Moscu în anii `80 şi interzise de cenzura comunistă: „Seraliştii” (1982), „Pe malul Ozanei” (1984), „Va veni o zi” (1985/1990) şi „Intrarea unui tren în gară” (1988).
 
Spectatorii vor avea şansa să vadă, de asemenea, un documentar realizat în străinătate de Copel Moscu în anii `90, „Am ales libertatea” (1992), care discută soarta emigranţilor români în ţări din Vest, imediat după Revoluţia din 1989, precum şi cel mai nou documentar de lungmetraj al său, „Comoara naivă” (2018), recent lansat. Filmul este portretul unui pictor naiv care la 70 de ani vrea să devină student la Arte.
 
Copel Moscu va susţine totodată un masterclass despre filmul documentar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP), deschis deopotrivă specialiştilor şi cinefililor.
 
Născut în 1953 la Piatra Neamţ, Copel Moscu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1978, apoi s-a angajat la Studioul de Film Documentar „Alexandru Sahia”.
 
El este considerat unul dintre autorii marcanţi ai Noului Val în documentarul românesc al anilor ’80 şi un deschizător de drumuri în provocarea limitelor limbajului cinematografic, în filme subversive şi controversate, care ascundeau, în spatele experimentului îndrăzneţ, o critică energică a regimului comunist.
 
În cadrul secţiunii Retro, ZFR îi va aduce, de asemenea, un omagiu marelui cineast Lucian Pintilie, plecat dintre noi în luna mai la vârsta de 84 de ani. Lucian Pintilie s-a născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia. El lasă în urmă o serie de spectacole de teatru, în ţară şi străinătate, care au făcut istorie, iar opera sa cinematografică a fost una din cele mai importante din estul Europei.
 
Spectatorii vor putea să vadă într-o proiecţie specială capodopera sa, „Reconstituirea” (1971), votată de critici drept cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor. În 2018 se împlinesc totodată 50 de ani de la filmările pentru „Reconstituirea”, care au avut loc în 1968.
 
În secţiunea de filme noi, şapte dintre cele mai de succes lungmetraje româneşti recente, selectate la mari festivaluri internaţionale, vor putea fi văzute la ZFR Chişinău, eveniment care va avea loc între 11 şi 14 octombrie la Cinematograful ODEON.



 
Din selecţia din acest an fac parte „Un pas în urma serafimilor”, proiectat în prezenţa regizorului Daniel Sandu, „Pororoca”, de Constantin Popescu, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude”, „Dragoste 1. Câine”, de Florin Şerban, proiectat în prezenţa actorului Valeriu Andriuţă, „Un prinţ şi jumătate”, de Ana Lungu, „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, şi documentarul „Fotbal infinit”, de Corneliu Porumboiu.
 
Intrarea la toate proiecţiile este liberă, în limita locurilor disponibile.
 
ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova şi Casa de Producţie ROVA FILM din România.
Similare
RECOMANDĂRI