Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Norica Nicolai: Uniunea Europeană nu este un proiect pentru guverne, ci pentru societate

Uniunea Europeană nu este un proiect pentru guverne ci pentru societate, iar interesul sporit de a călători în Europa demonstrează că regimul liberalizat de vize pentru Republica Moldova a fost o decizie corectă. De această părere este europarlamentarul Norica Nicolai. Urmăriţi declaraţiile oficialului european într-un interviu din campania "De 4 ani, liber în UE".

TVR MOLDOVA - Doamnă Norica Nicolai pe 28 aprilie se împlinesc patru ani de când cetăţenii Republicii Moldova au primit dreptul de a circula liber în UE. Moldova a fost prima ţară din Parteneriatul Estic care a primit acest drept. Eram cei mai pregătiţi la acea vreme sau a fost un cec în alb oferit de Uniunea Europeană?

Norica Nicolai - Interesul Uniunii Europene, dar şi interesul Republicii Moldova s-au întâlnit undeva la mijloc, să nu vă imaginaţi că dacă R. Moldova nu era pregătită UE nu ar fi făcut acest gest doar din bunăvoinţă. Criteriile politice sunt foarte importante şi eu cred că la momentul acela Republica Moldova era pregătită pentru a primi dreptul la libera circulaţie, era firesc să îl primească, dar fără îndoială pot să vă spun clar că a existat şi o presiune din partea multora de la Bruxelles, ca această realitate să se transpună în practică. Mă bucur că sunt câţiva ani în care cetăţenii Republicii Moldova pot călătorii fără niciun fel de obstacol în UE.

TVR MOLDOVA - În 2014 la nivelul Uniunii Europene existau sceptici în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. La o distanţă de 4 ani, consideraţi că a fost o decizie corectă?

Norica Nicolai - Scepticismul la Bruxelles este o prezenţă în atitudinea liderilor politici de aici, sunt sceptici în foarte multe subiecte, poate este firesc să aibă unele rezerve, însă acum eu cred că este un succes ceea ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani şi faptul că suntem în plin proces în care armonizăm legislaţia şi realitatea din RM cu standardele UE.

Faptul că există un interes al cetăţenilor Republicii Moldova pentru Uniunea Europeană dovedeşte, în opinia mea, că decizia politică la vremea respectivă a fost una bună. Eu nu aş vehicula ceea ce mulţi spun că interesul pentru UE în R. Moldova a scăzut, dimpotrivă aveţi foarte mulţi cetăţeni care nu numai călătoresc, care lucrează, care sunt prezenţi în UE şi asta însemnă că deja este o conştiinţă a Uniunii Europene, iar dreptul la libera circulaţie a fost o soluţie benefică.

Pentru că în fond UE nu este un proiect pentru Guverne, nu este un proiect pur politic, este un proiect în beneficiul cetăţenilor şi asta pentru R. Moldova este foarte important.

TVR MOLDOVA - Cum a evoluat relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles după liberalizarea vizelor?

Norica Nicolai - Este important şi pentru Bruxelles ca cetăţenii ambelor părţi să aibă circulaţie, dar pot să vă spun că nu neapărat aceasta constituie catalizatorul relaţiei dintre UE şi Republica Moldova, ci decizia Guvernului a liderilor de la Chişinău de a urmări parcursul european al ţării. Foarte multe lucruri pozitive s-au întâmplat la Chişinău, a fost de fapt principala explicaţie a acestui drum pe care îl parcurgem împreună, UE şi Republica Moldova. Nu pot să spun că totul este roz, sunt şi lucruri care trebuie schimbate sau se întâmplă mai lent dar, lucrul acesta după părerea mea nu influenţează decizia iniţială şi aspiraţia RM de a fi ţară membră UE. Decizie pe care şi Bucureştiul o susţine într-o formă foarte accelerată.

Relaţia între noi este una normală, între două părţi, o ţară Republica Moldova şi o organizaţie care este UE, suntem într-un parteneriat, aceasta mai însemnă şi sprijin. Şi sper ca în următorii ani să reuşim să fim nu numai într-o relaţie, dar şi într-o organizaţie împreună, Republica Moldova în UE, şi apoi o sa vorbim cât de benefic a fost dreptul la libera circulaţie.

TVR MOLDOVA  -A fost liberalizarea vizelor un catalizator în ceea ce priveşte aprofundarea relaţiilor bilaterale, în 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului UE, care ar trebuie să fie priorităţile Chişinăului în relaţia cu UE?

Norica Nicolai – Priorităţile vor fi ale Bucureştiului, nu ale Chişinăului. RM are deja o foaie de parcurs, trebuie să finalizăm anumite reforme, Bucureştiul trebuie să sprijine, să facă tot ce poate ca să accelereze parcursul european al Republicii Moldova. Vă asigur că asta se va întâmpla, vom sprijini de la Bucureşti şi cu expertiză , dar şi cu ajutoare foarte clare, ţintite. Programul cu grădiniţele a fost un succes, poate ne gândim şi la un program pentru învăţământ , pentru infrastructură. Toate acestea sunt pe agenda Bucureştiului şi oricum va fi o prioritate pe agenda noastră şi pe agenda politică externă.

Autor: Irina Tabaranu
RECOMANDĂRI