Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Campanie TVR MOLDOVA "Diferiţi, dar la fel": Cunoaşteţi povestea de viaţă a unui băiat de 13 ani, diagnosticat cu autism

Despre autism se vorbeşte atât de mult şi totuşi se cunoaşte atât de puţin. Cu adevărat aceşti copii trăiesc în lumea lor, deconectaţi adesea de la realitate, însă tot acolo, în lumea lor – nu este loc de răutate. Am mers acasă la Maxim, un băiat de 13 ani cu autism, ca să încercăm să îl cunoaştem.

Te aştepţi ca în casa în care locuieşte un copil cu autism să găseşti doi părinţi stresaţi, lacrimi şi resemnare. Nu şi în cazul familiei lui Maxim, care, aparent, este un băiat tipic. La 13 ani arată potrivit vârstei, vorbeşte, te strigă pe nume, îşi arată emoţiile, are pasiuni. Dar de câţi ani de terapie şi sacrificii a fost nevoie pentru aceste performanţe, ştiu doar părinţii lui. Maxim a venit pe lume când despre autism se mai credea că este o tulburare de auz, iar pe internet abia de găseai câte ceva informaţii. Probabil, intuiţia de mamă i-a spus Nadiei că ceva nu este în regulă cu fiul ei.

NADIA POLIHOVICI, mama lui Maxim: "Făcea isterii din nimic, si eu nu intelegeam, el nu putea să îmi explice ce are. El nu arăta cu degetul, de exemplu. Vorbea păsăreşte, vorbea în limba lui. Folosea cuvinte foarte puţine. Eu învăţam limba lui, nu el învăţa limba noastră".

Şi de aici a început totul. Întrebări fără răspunsuri, multe  - "de ce mi se întâmplă asta?" şi descurajări extrem de dure din partea medicilor.

NADIA POLIHOVICI, mama lui Maxim: "Ok, diagnoza este diagnoza. Dar ce pot sa fac cu copilul meu astăzi ca el maine sa mearga la gradiniţă? Şi dumneaei mi-a spus: care grădiniţă, femeie, ia-ţi copilul acasă că el este nebun şi prost!".

Nadia şi soţul ei, Alexandru, şi-au promis atunci că băiatul lor va creşte un copil normal. Că vor munci zi şi noapte să le demonstreze medicilor că s-au înşelat. Şi rezultatele sunt la vedere: după 10 ani de trudă, Maxim este un adolescent ca toţi alţii. A fost la grădiniţă, acum merge la şcoală, chiar dacă după un program special de studiu. Este pasionat, până la extreme, de eroii din jocurile online pe care îi desenează, are grijă de peştii din acvariu şi de motănelul adoptat recent. Mai mult, se descurcă şi la bucătărie.

Unul dintre miturile despre autism este lipsa de sentimente a acestor oameni. Total neadevărat. Am rugat-o pe Nadia să-l descrie pe Maxim, dincolo de tulburarea lui.

NADIA POLIHOVICI, mama lui Maxim: "Empatic. Ceea ce pentru autişti nu este caracteristic absolut deloc. Dacă a greşit a învăţat să îşi ceară scuze. Este un copil foarte deschis. Este foarte afectuos. El se uită în ochi, te cuprinde, te pupă, îţi spune că te iubeşte". 

Pentru părinţii copiilor cu autism e lucru rar ca pruncii lor să vorbească sau să înveţe să aibă un comportament adecvat. Nadia recunoaşte că a avut puţin noroc ca Maxim să aibă o formă înalt funcţională a autismului. Însă Terapia ABA, o tehnică specială folosită în tratamentul copiilor cu autism, a făcut parte din viaţa lor zilnic, timp de 10 ani. Iar asta a însemnat cheltuieli enorme, dar şi o mare responsabilizare a lor. 

NADIA POLIHOVICI, mama lui Maxim: "Maxim pe noi ne-a unit. Noi, de firea noastră, nici eu, nici Alexandru, nu suntem materialişti. Ne-a mobilizat ca să câştigăm bani pentru că el avea nevoie de foarte multă terapie". 

La ce visează această mamă? Bineînţeles, la un trai independent a fiului atunci când se va face mare. Iar dincolo de asta, ar vrea ca părinţii să nu uite şi de împlinirea şi fericirea lor. Pentru că într-o familie fericită creşte şi un copil fericit. 

NADIA POLIHOVICI, mama lui Maxim: "Să fie suficient de matur ca să-şi poată câştiga existenţa. Şi vreau să fie fericit, în primul rând. Pentru mine şi soţ – dacă noi o să continuăm următorii 20 de ani tot cum a fost până acum, o să fie superb!".
Similare
RECOMANDĂRI