DOCUMENTAR - 360° GEO. Luni - Vineri, ora 15:00

BUENOS AIRES - TOATĂ LUMEA DANSEAZĂ TANGO ! (Buenos Aires, tango pour tous !, Franţa-Germania,2014)

Realizator: German Kral
Buenos Aires este un oraş agitat şi tulburător. Dar el este şi un simbol al melancoliei, reflectată în multele localuri de dans şi milonga, unde se dansează tango în fiecare seară.
Cel mai vechi local de dans „Los Laureles” este proprietatea lui Doris Bennan. Aici, seară de seară, se adună o mulţime de oameni: pasionaţi de tango, săraci, artişti veritabili şi legende vii. Îi apropie absenţa succesului comercial, fiindcă sunt foarte rare cazurile celor care s-au îmbogăţit din muzică sau din dans.

 
CANADA - O FEMEIE ÎN JANDARMERIA REGALĂ (Une femme a la Gendarmerie Royale du Canada, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Heiko de Groot
Cu tunicile lor roşii de ceremonie şi călare pe cai, Mounties - cei 32 de membri ai Poliţiei Călare Regale Canadiene - reprezintă un simbol naţional. Ei îşi prezintă abilităţile de cavalerişti la paradele din zilele de sărbătoare naţională şi în timpul Musical Ride, un turneu anual care durează mai multe luni.
Membrii acestui corp de elită sunt reînnoiţi o dată la 3 ani, locurile sunt foarte râvnite şi nivelul de exigenţă, extrem de ridicat. Odată acceptaţi, noii recruţi au doar 6 luni la dispoziţie ca să-şi perfecţioneze complicatele exerciţii pentru paradă.
Durata: 52:05 min.

 
COMERŢUL CU JAD ÎN TRIUNGHIUL DE AUR (Le commerce du jade dans le Triangle D'or, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: J. Michael Schumacher
Mandalay, fosta capitală a statului Myanmar sau Birmania, este centrul internaţional al comerţului cu jad. Peste 10.000 de angrosişti şi şlefuitori trăiesc de pe urma acestui comerţ.
China îşi sporeşte permanent controlul asupra afacerilor cu jad, fiindcă nicăieri nu este mai apreciat jadul decât în China, unde i se atribuie calităţi mistice şi curative de aproape 8.000 de ani. Companiile chinezeşti au autorizaţii guvernamentale ce le dau dreptul să-şi deschidă mine gigantice; şi tot ele pot dicta preţurile. De aceea, micii neguţători locali întâmpină mari dificultăţi în a obţine şi a vinde la un preţ acceptabil jad de bună calitate.
Durata: 52:23 min.

LETONIA – ŢARA CARE CÂNTĂ (Lettonie, un pays qui chante, Franţa-Germania, 2014)

Realizator: Galina Breitkreuz
Riga a fost Capitală Europeană a Culturiii în 2014. Criza financiară din 2008 a dus ţara într-un abis social – rata şomajului crescând abrupt şi multe companii declarându-şi falimentul.
În cântec, letonii au găsit forţa să traverseze acea furtună. În Letonia, tradiţia cântatului este inoculată din fragedă pruncie…
Durata: 52:22 min.
Redactor: Gabriela Onea
 
PARIS – MOTOCICLETE DE VIS (Paris, blitz motorcycles, Franţa-Germania,2014)

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu
Fred şi Hugo au renunţat la slujbele lor confortabile şi s-au dedicat pasiunii lor: repararea motocicletelor vechi şi transformarea lor în unele de vis.
Şi-au deschis o mică firmă în Paris şi speră să-şi asigure traiul din arta lor, deci să fabrice anual 15 noi modele pentru clienţii lor. Creaţiile lor sunt un amestec de stiluri şi tehnologii diferite, folosind piese de la modele BMW, Harley Davidson şi de la diverse mărci japoneze, fabricate între anii 1960 - 1990.
Durata: 52:18 min.
 

RECOMANDĂRI