FOTO. Urmăreşte şapte tradiţii de Dragobete care sunt încă respectate în localităţile din Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

FOTO. Urmăreşte şapte tradiţii de Dragobete care sunt încă respectate în localităţile din Moldova

Aprind rug în centrul satului, joacă „turta” şi se logodesc în văzul tuturor. Toate aceste tradiţii şi obiceiuri sunt îndeplinite an de an, de 24 februarie de Ziua lui Dragobete în satul Tudora de la sudul Republicii Moldova.

Pentru oamenii din această localitate, Ziua lui Dragobete sau „Cap de primăvară” este un prilej de a îndeplini cutumele moştenite din bătrâni. De acest lucru s-au putut convinge şi telespectatorii TVR MOLDOVA în cadrul campaniei „Dragobetele sărută fetele la TVR MOLDOVA”. În continuare vom enumera cele mai frumoase rânduieli pe care le practică tudorenii.
 
1. Dragobetele era un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se vor juca la toamnă. De exemplu, majoritatea logodnelor din satul Tudora se leagă de 24 februarie. Sătenii se adunau în centrul satul şi începeau prima horă din an. Apoi, în văzul tuturor, fata care a fost cerută de mireasă, ieşea din horă, şi îi înmâna viitorului ei soţ, jumătate din turta pe care a copt-o în ajun. Acest lucru însemna că ea este de acord să se căsătorească cu el. Băiatul o săruta apoi pe obraz, în semn că la toamnă se va juca nunta lor.


 
2. Tot de Dragobete tinerii se jucau „dea turta”. Fetele mari, aninau câteva dulciuri de o aţă şi le ridicau sus, iar băieţii trebuiau să se întindăsă le muşte, cu mâinile la spate. Dacă flăcăul reuşea să mănânce turta fetei, atunci înseamnă că e ava juca cu el câteva dansuri la hora de Paşti. 



3. În această zi mai era alungată iarna din sat. În seara zilei de Dragobete, în centrul satului se aprinde un rug. Oamenii de la sate chiuiau, băteau toba, cântau ca gerurile să fugă de pe pământurile lor. Cei mai curajoş flăcăi, care sar peste rug vor fi sănătoşi şi norocoşi tot anul. 



4. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri este acela ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept „zăpada zânelor”.

5. Tot în această zi sunt scoase din Pământ şi rădăcinile de spânz, rădăcini care sunt folosite drept leac pentru tratarea unor boli.

6. În ziua de Dragobete fetele îşi pun busuioc sub pernă. Tradiţia este asemănătoare cu simbolistica nopţii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă şi speră că ziua de Dragobete le va ajuta să găsească iubirea adevărată.



7. În unii ani, atunci când ghioceii au ieşit deja de sub zăpadă, băieţii din Tudora îi culeg şi le dăruiesc fetelor flori. 

Acestea sunt unele dintre tradiţiile pe care le îndeplinesc locuitorii acestei comunităţi de Dragobete. Tradiţional ziua se sărbătoreşte pe 24 februarie în preajma zilelor Babei Dochia şi a echinocţiului de primăvară.






 
RECOMANDĂRI