Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

1500 de investitori din peste 30 de ţări şi-au dat întâlnire astăzi la Moldova Business Week 2018

Aproximativ1500 de investitori din peste 30 de ţări şi-au dat întâlnire, şi în acest an, la Moldova Business Week. Au ascultat discursuri motivaţionale, au urmărit spoturi cu locuri pitoreşti şi au analizat cât de ofertantă este tara pentru dezvoltarea unei afaceri. Autorităţile s-au străduit să ii convingă pe oamenii de afaceri că Republica Moldova e mai prosperă ca niciodată. Investitorii, insa, par mai interesati de forţa de muncă ieftină din ţară.

Printre cei 1500 de agenţi economici erau şi mulţi potenţiali investitori, aşa că autorităţile au încercat din răsputeri să-i convingă de faptul că nu exista un alt loc mai potrivit pentru afacerea lor.
 
„Astăzi putem să afirmăm că Moldova are un sistem fiscal competitiv în regiune care oferă un şir de avantaje – impozitul pe venit de 12% care se reduce de două ori pentru cei care activează în zonele economice libere. Am redus din presiunea asupra mediului de afaceri. Ddoar reducerea actelor permisive aduce companiilor din ţara noastră economii de 200 de milioane de lei anual. Eu vă invit să fiţi alături de noi, vă invit să investiţi în Moldova”, a declarat premierul Pavel Filip. 
 
„DCFTA a schimbat situaţia comerţului străin din Moldova. UE a devenit cel mai important partener comercial pentru ţara noastră cu o cotă de aproape 70% pentru exporturi şi 50% pentru importuri în perioada ianuarie – august 2018. Aceste evoluţii, de asemenea, sunt legate de măsurile statului care asigură un mediul de afaceri clar şi transparent”, a spus ministrul Economiei, Chiriş Gaburici. 
 
Organizatorii i-au purtat, virtual, pe investitori şi prin cele mai pitoreşti locuri din Republica Moldova şi le-au descris această ţară ca fiind una cu un potenţial uriaş dar şi cu cel mai mic salariu mediu din regiune.
 
Forţa ieftină de muncă nu e deloc un factor de neglijat, recunosc oamenii de afaceri care activează deja în Republica Moldova. Ce-i drept, insa, aceasta situatie nu va mai dura mult.  


„Totul este în comparaţie, dar la moment noi suntem mai atractivi decât alte ţări unde salariile legale minime sunt mult mai înalte, mă refer la România, Bulgaria, ţări europene unde au loc deja alte procese. Cred că trebuie să mai profităm de acest lucru”, a menţionat Igor Corman, reprezentantul unei companii japoneze.
 
Thierry Landry este reprezentantul unei companii franceze de inginerie din România, firma care a investit în peste 20 de ţări. Ajuns la Chisinau, tot la resursa umană priveşte în primul rând. Stie, deja, că Universitatea Tehnică produce multi specialişti de valoare, iar locuri de muncă în tara sunt mai puţine.
 
„În primul rând, resurse umane pentru că lucrăm cu inteligenţă umană, cnoştinţe tehnice, după este mediul de bussines unde trebuie să avem o viziune de viitor, iar după asta este capacitatea de a te dezvolta aici”, spune Thierry Landry.
 
Moldova business week va ţine trei zile, timp în care investitorii vor analiza cele 7 ramuri strategice din Moldova în care ar putea investi – energetică, infrastructură, automotive şi electronică, IT, agricultură, turism şi industrie uşoară. Evenimentul este organizat de Agenţia de Investiţii sub egida Guvernului.
Similare
RECOMANDĂRI