Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

2017 a fost un an de revigorare pentru economia Republicii Moldova

2017 a fost un an de revigorare pentru economia Republicii Moldova, după o perioadă de suferinţă. Concluzia aparţine experţilor economici de la Institutul Naţional de Cercetări Economice. Într-un raport lansat astăzi se spune că stăm bine la capitolul agricultură şi exporturi, dar continuăm să consumăm mai mult decât producem.

Anul trecut, Republica Moldova a atins o creştere economică de 4,5%. O cifră bună raportată la situaţia din Ucraina şi Rusia, dar mai mică faţă de România, care anul trecut a înregistrat cea mai mare creştere economică printre ţările europene. Dar chiar şi această creştere economică nu scuteşte Republica Moldova de titlul – ţară săracă. 

Mult mai bine am stat la Agricultură. Ninsoarea din aprilie 2017 nu a afectat prea mult, ba chiar a fost benefică pentru anumite culturi ceea ce a făcut să crească cu 8,6% producţia agricolă. Important este ca fermierii din Republica Moldova să-şi orienteze activitatea spre tehnologiile care nu mai depind de condiţiile meteo, se mai arată în raportul Institutului Naţional de Cercetări Economice. Economia continuă să se ţină pe spinarea celor care muncesc peste hotare. Forţele de muncă s-au orientat spre piaţa europeană pentru că anul trecut au crescut transferurile în euro, în schimb au scăzut cele operate în ruble ruseşti.

Şi exporturile se îndreaptă tot mai mult spre piaţa UE iar în acest an ar putea atinge cota de peste 70% din totalul exporturilor. Experţii spun că pentru Republica Moldova, Europa înseamnă în primul rând România.

După ce a scăzut dramatic în 2015, anul trecut leul moldovenesc şi-a mai venit în fire.

Pentru 2018, experţii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice spun că un dolar va fi cumpărat în medie cu 17 lei şi 50 de bani. Prognozele pentru acest an sunt bune şi în privinţa Produsului Intern Brut care ar putea creşte cu 4,5%, iar creşterea economică se va menţine la cota de 3,5%. Partea proastă e că suntem într-un an electoral, iar instituţiile statului ar putea să se preocupe mai mult de campanie electorală decât de economia ţării. Rămân valabile mai multe puncte vulnerabile în economie – s-a majorat datoria de stat, comerţul cu Federaţia Rusă rămâne a fi unul anevoios, iar oamenii continuă să caute un loc mai bun de muncă peste hotare.
 
Similare
RECOMANDĂRI