Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Retrospectiva economică: 2021, anul inflaţiei şi al preţurilor majorate

2021 a intrat în istoria economică a Republicii Moldova ca anul inflaţiei, în care s-au majorat preţurile la toate serviciile şi produsele de consum. Analiştii economici spun că nici prima jumătate a anului 2022 nu va fi mai bună, iar preţurile vor continua să crească. Jurnalista TVR MOLDOVA, Natalia Chicu, a realizat o retrospectivă economică a anului 2021.

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: "În anul 2021, potrivit experţilor inflaţia a ajuns la 14,5 la sută, cea mai mare inregistrată în ultimii 18 ani. Această inflaţie este condiţionată de creşterea preţurilor la produsele energetice, plus creşterea preţurilor la produselele alimentare cu 17,5 la sută, un record in ultimii 15 ani. Potrivit BNS, cele mai mari preţuri medii de consum s-au înregistrat în lunile noiembrie/decembrie 2021."

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Factorii de bază sunt produsele energetice, produsele elimetare transportul care scumpeşte celelete mărfuri drept rezultat avem această inflaţie galopantă, care loveşte in noi, plus avem şi specificul nostru autohton. Drept rezultat avem o creştere  a preţurilor."

Cel mai mult s-au scumpit ouăle de găină, legumele, cartofii, făina de porumb, zahărul, uleiul vegetal, untul, pâinea din făină de grâu, laptele şi produsele lactate , orezul, carnea de porc, de pasăre, de vită şi peştele.  

CREŞETEA PREŢURILOR, NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2021
Ouă de găină             - cu 11,4%
Legume                      – cu 10,0%
Făină de porumb        – cu 4,4%
Zahăr                          – cu 4,1%
Ulei vegetal                – cu 4,3%
Pâine                          – cu 2,8%
Lapte/produse lactate – cu 2,5%


NATALIA CHICU  reporter TVR MOLDOVA: „Un alt record a fost înregistrată şi pe piaţa imobiliară unde preţurile au crescut ca ciupercile după ploaie. În 2021 cel mai mult a crescut preţul apartamentelor vechi – este vorba de o majorare de până la 20 la sută. Astfel, un metru pătrat într-un bloc vechi ajunge să coste şi 1000 de euro. În acelaşi timp, un metru pătrat într-un bloc nou costă în jur de 800 - 900 de euro."
        
PREŢUL APARTAMETELOR ÎN CHIŞINĂU
  BLOC VECHI                  BLOC NOU
  1000 euro m2               800-900 euro m2

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „În acest an noi avem două recordul pe piaţa imobiliară, preţul la apartemente a crescut cel mai rapid din ultimii 13 ani şi doi, apartamentele noi depăşesc preţul maxim care a existat în 2008 când preţul unui apartament era de 867 euro, iar la sf. lui 2021 preţul unui apartament a ajuns la 900 de euro."

VIOREL GÎRBU, expert economic: „A fost un an specific când economic am ieşit din acele restricţii pandemice, economia se află în dezechilibru piaţa imobiliară a reflectat acest dezechilibru. Bunurile imobiliare nu sunt bunuri care se vând sau se cumpăra aşa uşor şi atunci am asistat la o majorare, undeva de 10%”.

Majorările au fost condiţionate de mai mulţi factori.

ROVELIU BUGA, agent imobiliar: „Chişinăul nostru nu mai are pământuri pentru spaţii imobiliare, un al doilea moment ar fi prelungirea moratoriului de construcţie. Încă un motiv de ce s-au majorat preţurile, ar fi preţuri mai mari la materiale de construcţie în urma pandemiei. S-au vândut case şi în blocuri vechi, şi în blocuri noi. În egală măsură s-au majorat între 20-30%”.

NATALIA CHICU  reporter TVR MOLDOVA: „Cea mai mare dramă a creşterii preţurilor în 2021, cetăţenii Republici Moldova au trăit-o în luna octombrie, când a crescut preţul gazelor naturale, până la 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz importat. Creşterea preţului de import a determinat majorarea de 2,4 ori a tarifului pentru consumatori casnici, de la 4,30 de lei la 11,08  lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA."

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „Anul acesta am avut o situaţie mai puţin tipică pentru noi , în luna octombrie am plătit cel mai mare preţ la gaz  din istoria noastră de 790 de dolari. Vom finaliza anul cu preţul de 590 de dolari. Am inceput anul cu 127 de dolari, iar trimestrul patru anul trecut a fost 115 dolari, acum este de 5 ori mai mare”.

Potrivit BNS, în luna noiembrie a anului trecut serviciile comunale s-au scumpit faţă de luna octombrie. Preţul la gazul din reţea a crescut cu 80,6%, cel pentru încălzirea centralizată cu 18,7%, iar apa caldă s-a scumpit cu 11,4%.

CREŞTERI DE PREŢ LA SERVICIILE COMUNAL-LOCATIVE, NOIEMBRIE 2021
Gaz din reţea               – cu 80,6%
Încălzirea centralizată  – cu 18,7%
Apa caldă                     – cu 11,4%

Anul trecut, comerţul extern al Republici Moldova, a bătut toate recordurile şi a ajuns la 9,5 miliarde de dolari, cu 1,6 miliarde de dolari mai mult decât în 2020. Potrivit experţilor, creşterea se datorează majorării volumului exporturilor şi a importurilor.

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: „Din volumul comerţului extern de 9,5 miliarde de dolari înregistrat în 2021, exporturile  constituie 2,8 miliarde dolari, cu 346 milioane de dolari mai mult decât în 2020. Peste 60 la sută din volumul total al exporturilor au ajuns pe piaţa europeană”.

VOLUMUL EXPORTURILOR
Anul  2021   -   2,8 miliarde dolari
Anul 2020    -  2,4 miliarde dolari
Anul 2019    - 2,7 miliarde dolari


SERGIU HAREA, preşedinte CCI: „Avem o creştere a exporturilor cu 23,6%. În UE deţinem 61,4% din volumul total al exporturilor. Pentru RM a fost un an bun agricol, datele statistice denotă o creştere în primele 10 luni o creştere a exporturilor anume la capitolul producţie agroalimentară la fel s-au pornit şi celelalte industrii care lucrează pentru automotive, procesare”.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „UE ne ajută cel mai mult în creşterea exporturilor noastre. Ţara numărul unu este România, urmată de Germania.  Acestea sunt 2 ţări care ne permit să creştem exportul cel mai mult. În acest an, un element important este că cresc exporturile în alte ţări decât UE şi CSI”.
 
A crescut rapid şi volumul importurilor a căror valoare a ajuns în 2021 la aproape 7 miliarde de dolari -  cu 1,2 miliarde mai mult decât în anul 2020.

VOLUMUL IMPORTURILOR
Anul 2021 -  6,7 miliarde dolari
Anul 2020 -  5,4 miliarde dolari
Anul 2019  - 5,8 miliarde dolari

SERGIU HAREA, preşedinte CCI: „Au crescut foarte mult preţurile la produsele care sunt importate în RM, inclusiv pentru procesare, au crescut preţurile la resursele energetice şi toate acestea au dus la creşterea deficitului balanţei comerciale”.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „Noi exportăm de 3 miliarde şi importăm de 7 miliarde avem o gaură de 4 miliarde care evident este acoperită din remitenţe, din împrumuturi.  Acest caz care arată că banii în loc să fie investiţi sunt mâncaţi de consumul populaţiei sub formă de credite şi produse de import arată cât e de bolnavă economia noastră. "

Un alt domeniu ce a marcat anul 2021, e sectorul IT, care a progresat spectaculos pentru al 5-lea an consecutiv. În ultimii ani, au fost create parcuri IT care au oferit şase mii de locuri de muncă noi, iar exportul de servicii IT în 2021 a ajuns la 325 de milioane de dolari şi a crescut de 5 ori faţă de acum 5 ani.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Cred că cifra ne va bucura şi va fi cu mult mai mare./ comparativ cu anii 2015/2016 avem pur si simplu o explozie a exporturilor de servicii IT. Am facut 2 lucruri bune. Sectorul IT demonstrează că atunci când guvernarea real vrea să facă ceva şi businessul raspunde imediat”.

Încă un domeniu în care s-au înregistrat progrese este sectorul agricol. Pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, producţia din cadrul întreprinderilor agricole a depăşit-o pe cea din sectorul individual.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Producţia agricolă în acest an va fi cel puţin cu 30 la sută mai mare decât a fost anul trecut. Volumul producţiei agricole va depăşi 40 mldr lei. În sfârşit la noi, după ce s-au făcut investiţii, s-au dat subvenţii, după ce au fost susţinuţi agricultorii, inclusiv şi de către autorităţi, în sfârşit agricultura devine din agricultură de subzistenţă - în agricultură naturală, inclusă în circuit economic, care contribuie la valoare adăugată şi care este inclusă în tot ce înseamnă economia noastră naţională".

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: „Într-un an în care preţurile la toate produsele şi servicii au crescut simţitor, salariile basarabenilor au rămas practic aceleaşi. Datele arată că 25% din salariaţii din Republica Moldova au un salariu de două ori mai mic decât cel mediu pe economie”.

Astfel, fiecare al patrulea salariat din Republica Moldova are un salariu mai mic de 4,6 mii de lei. În acelaşi timp, 10 la sută din salariaţi au avut un venit mediu de 2850 de lei. În acelaşi timp 8% din cei mai bine plătiţi salariaţi primesc o leafă de două ori mai mare decât media pe economie. Aceasta însemnă că anul trecut, aproximativ 50 de mii salariaţi au primit cel puţin 18,4 mii de lei lunar. Şi pensiile au crescut. Autorităţile au majorat pensia minimă pentru limita de vărstă la 2 mii de lei şi indexarea pensiilor cu 3,86%.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Chiar dacă salariul cetăţenilor noştri a crescut cu o mie de lei, el în realitate a fost mâncat de inflaţie, de aceea am putea spune că anul 2021 este un an cu creştere nominală a salariului însă în realitate puterea de cumpărare a populaţiei a rămas practic neschimbată, comparativ cu anul 2020".

Pentru anul 2022, Guvernul îşi propune să majoreze salariul mediu pe economie cu 700 de lei, până la 9.900 de lei. Totodată, a fost propusă majorarea cuantumului salariului minim garantat în sectorul real de la 2.935 de lei la 3.500 de lei, începând cu luna februarie. Experţii spun că  Republica Moldova ar trebui să preia experienţa României şi a Estoniei pentru revigorarea economiei.

VEACESLAV IONIŢĂ  expert economic: „România este exemplu pentru noi, cum a fost la procesul de preaderare la UE veneau investiţii străine directe – 140 de mii de locuri de muncă create, asta ar însemna pentru R.Moldova 25 de mii de locuri de muncă anual. Greu imi imaginez, dar România a făcut lucrul acesta. A fost prima în UE şi a patra în lume după nr. de lucuri de muncă create pe câmp gol”.

SERGIU HAREA, preşedinte CCI: „Sperăm ca proiectele investiţionale pe care să le dezvoltăm în anul 2022 să ne permită exportul mai mult a producţiei industriale, cu valoare adăugată să ne gândim ca să producem o parte din ceea ce importăm aici, în ţară, pentru a deschide locuri noi de muncă şi a nu importa inflaţie în ţara noastră”.

Legea bugetului de stat pentru anul 2022 prevede venituri de 50,1 miliarde lei, cu 9,2% mai mari decât în 2021. În acelaşi timp cheltuielile vor ajunge la 65,2 miliarde de lei, în creştere cu 13,2% faţă de anul trecut. Deficitul bugetar va atinge 15,1 miliarde de lei.
Similare
RECOMANDĂRI