Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

69,3% dintre mărfurile autohtone au ajuns pe piaţa UE, în acest an

Exporturi record în 2018. În primele opt luni ale acestui an, 69.3 la sută dintre mărfurile fabricate in Republica Moldova au ajuns pe piaţa Uniunii Europene. Este cu cinci procente mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifrele au fost făcute publice de Biroul Naţional pentru Statistică. Cele mai multe bunuri ajung în România.

Biroul Naţional pentru Statistică arată cifre îmbucutăroare. De exemplu, în perioada ianuarie-august 2018, în Germania s-au majorat exporturile cu peste 54 la sută, iar în Franţa cu 53 la sută. România rămâne în top alături de Austria, Cehia, Spania, China, SUA şi altele.

La polul opus, exporturile au scăzut dramatic în Gibraltar, Vietnam şi Uzbekistan. Tot mai puţine produse made in Moldova ajung în Marea Britanie. În acelaşi timp, s-au redus cu 11 la sută exporturile şi în Federaţia Rusă.

Datele mai arată că în lunile ianuarie-august 2018, sunt creşteri la exporturile de legume şi fructe, cereale, băuturi alcoolice şi nealcoolice, îmbrăcăminte, mobilă, aparate electrice şi altele. Între timp, s-au micşorat exporturile de miere, carne, produse pentru înfrumuseţare, vehicule rutiere. Potrivit BNS, Republica Moldova a exportat în opt luni ale acestui an mărfuri în valoare de 1,7 miliarde de dolari SUA, dintre care 70 la sută reprezintă mărfurile autohtone.

Similare
RECOMANDĂRI