Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

70 la sută din creditele acordate de băncile din Republica Moldova sunt în lei

70 la sută din creditele acordate de băncile din Republica Moldova sunt în lei. În ultimele trei luni, soldul s-a recuperat complet şi a atins maxima din ultimii şase ani, de aproape 43 de miliarde de lei. În opinia expertului Veaceslav Ioniţă este vorba de un început al tranziţiei de la economia bazată pe valută străină, la economia bazată pe lei moldoveneşti.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, creşterea ponderii creditelor în lei în sistemul bancar ridică o problemă neaşteptată. În ultimii ani, depozitele atrase de către bănci au crescut constant, atât în lei cât şi în valută străină. Însă, dacă creditarea în lei înregistrează creşteri constante, atunci creditele în valută au scăzut constant pe parcursul ultimilor opt ani.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "Noi am ajuns în situaţia că 70 la sută din toate creditele care le i-au moldoveni sunt luaţi în lei. În trecut am avut perioade când credite în valută, erau mai mari decât credite în lei. Iar în perioada de criză, chiar am avut o invensare, dacă ne uităm în luna aprilie –mai, a scăzut volumul de credite în sistemul bancar, dar au scăzut acelea luate în valută, nu au scăzut creditele luate în lei".
 
Doar 40 la sută din valuta străină atrasă în Republica Moldova a fost oferită sub formă de credite. Restul banilor stau îngheţaţi pe conturile bancare şi forţează BNM să efectueze aşa-zisele operaţiuni de sterilizare.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "Banca Naţională de câteva luni cunoaşte subiectul dat. BNM a început să întreprindă acţiuni de descurajare a acumulărilor de bani în valută, inclusiv a ridicat rezervele obligatorii în valută. În felul acesta, deja noi avem un process prin care oamenii se dezic de creditele în valută şi iau credite în lei. O mai rămas să-i mai educăm să se dezică de depozitelel în valută şi să opteze pentru depozite în lei".

În opinia lui Veaceslav Ioniţă, evoluţiile din sistemul bancar indică faptul că economia Republicii Moldova trece lent de la o economie bazată pe valută străină la una bazată pe leul moldovenesc. Iar un factor esenţial în acest proces l-au jucat creditele acordate pentru procurarea de locuinţe. 
Similare
RECOMANDĂRI