87 de antreprenori au beneficiat de credite de aproximativ 55 de milioane de lei
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

87 de antreprenori au beneficiat de credite de aproximativ 55 de milioane de lei

87 de tineri au beneficiat de programul „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”. Programul s-a extins în 22 de raioane ale Republicii Moldova. După primele 6 luni de activitate, suma creditelor acordate tinerilor antreprenori este de 54,9 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor, cele mai multe credite au fost acordate tinerilor antreprenori din UTA Găgăuzia - 15, municipiul Chişinău - 9 şi raionul Rîşcani - 9. Suma împrumuturilor acordate tinerilor din UTA Găgăuzia este 15,6 milioane lei, iar celor din municipiul Chişinău şi din raionul Rîşcani – câte 3,8 milioane de lei. Ceilalţi beneficiari provin din: Anenii Noi, Bălţi, Basarabeasca, Călăraşi, Cantemir, Căuşeni, Drochia, Edineţ, Glodeni, Hînceşti, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Soroca, Taraclia şi Teleneşti. 

Scopul cheltuielilor finanţate sunt legate de procurări a tehnicii agricole, echipamente pentru sisteme de irigare de scară mică, îngrăşăminte minerale, utilarea camerelor frigorifice, sere, material săditor, seminţe, conectare la reţele electrice şi apeduct, utilaje de fabricare a mobilei.

Programul a fost lansat pentru a promova şi a încuraja tinerii antreprenori, dar şi pentru a crea noi locuri de muncă, ţinând cont de necesitatea acordării sprijinului suplimentar acestora prin reducerea dobânzilor la creditele noi contractate prin băncile comerciale. Astfel, pentru creditele acordate în cadrul Programului, rata dobânzii este redusă cu cel puţin două puncte procentuale în raport cu rata dobânzii de referinţă anuală.

Pentru susţinerea tinerilor în cadrul liniei de credit a Programului sunt disponibile resurse suplimentare de aproximativ 65.0 milioane lei, fonduri circulante revolving provenite din împrumuturi externe de stat pentru dezvoltare. 

Principalele condiţii de eligibilitate pentru tineri şi afacerile finanţate sunt:

- vârsta beneficiarilor potenţiali cuprinsă între 18 şi 35 ani, la momentul depunerii cererii de credit la Instituţiile Financiare Participante intermediare;

- suma maximală a unui sub-împrumut - până la 1.5 milioane de lei;

- activităţile eligibile şi scopul cheltuielilor finanţate - mărfuri şi servicii, inclusiv capital circulant necesar;

- tinerii vor deţine cel puţin 75 la sută din proprietatea întreprinderii/afacerii;

- beneficiari pot fi persoane fizice şi juridice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Programul „Facilitatea de Creditare a Tinerilor” a fost lansat la iniţiativa Ministerului Finanţelor, se mai arată în comunicat.

Similare
RECOMANDĂRI