Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

A fost lansată prima staţie de încărcare a automobilelor electrice care foloseşte energia solară

În Republica Moldova a fost lansată prima staţie de încărcare a automobilelor electrice folosind energia solară. Cu doar 25 de lei, proprietarii maşinilor eco pot parcurge o distanţă de aproximativ 200 de kilometri, fără să polueze mediul. Afacerea îi aparţine unui proprietar de vehicul electric şi a fost posibilă cu un ajutor financiar de la PNUD.

„Cu ajutorul unei aplicaţii selectăm staţia, portul dorit şi lansăm încărcarea. S-a pornit. Aici vedem kw, timpul, tariful, puterea în timpul încărcării”, a spusMAXIM ABDUŞA, proprietar staţie de încărcare.
 
O aplicaţie, 25 de lei şi două ore la priză. Este tot ce-i trebuie un şofer de automobil electric ca să-şi încarce complet bateriile cu energie regenerabilă. Pentru ca staţia de încărcare să funcţioneze, proprietarul a instalat 52 de metri pătraţi de panouri fotovoltaice pe acoperişul unui bloc de locuinţe din Durleşti. Surplusul de energie este păstrat în bateriile vechi ale unei maşini electrice.
 
„Necătând că azi avem un soare slab afară, au fost deja generaţi peste 5 kw pe oră. E suficient şi lumina pe care o avem şi astăzi”, a declarat MAXIM ABDUŞA.
 
Timp de două luni, cât a funcţionat experimental, staţia a produs 1.350 de kw, numai cu ajutorul soarelui. Proprietarul a calculat că, anual, nu vor mai ajunge în atmosferă aproape 8 mii de kg de CO2. Proiectul a prins viaţă datorită unui grant oferit de PNUD Moldova, în valoare de 8 mii de dolari. Restul 18 mii de dolari a fost investiţia proprietarului.
 
„Noi, cu toţii, ştim că Republica Moldova este dependentă de combustibilul fosil pentru a-şi asigura energia necesară. Astăzi dăm un exemplu cum putem utiliza energia solară”, a spus DIMA AL-KHATIB, reprezentant PNUD Republica Moldova.
 
Afacerea cu energie solară a apărut în condiţiile în care basarabenii sunt din ce în ce mai interesaţi de maşinile electrice. Şi după ce fac socotelile şi trag linie, ajung la concluzia că fac o alegere bună, la capitolul consum. Şi asta pentru că o maşină diesel consumă un leu pe kilometru, iar una electrică - de trei ori mai puţin.
 
„În cazul la automobilele electrice, conumul per kilometru este de 30 de bani, dacă ne încărcăm la tarif standard, la noi tariful este redus şi se primeşte 20 de bani per kilometru”, a precizat  MAXIM ABDUŞA.
 
Printre şoferii care au renunţat la poluarea mediului este şi Vladimir Zaporojan. Tânărul a fost atât de încântat de alegerea lui, încât a decis să lanseze, curând, prima firmă de închiriere a automobilelor electrice din Chişinău. Chiria va fi de 29 de euro pe zi, iar alimentarea cu energie electrică va fi gratuită.
 
„În maşină va fia şa un card care le va permite să se încarce gratuit în raza oraşului”, a spus VLADIMIR ZAPOROJAN, proprietar automobil electric.
 
Specialiştii spun că numărul automobilelor electrice înmatriculate în Republica Moldova a crescut de patru ori în ultimii ani. În prezent avem aproape 600 de automobile eco, dar cele mai multe dintre ele sunt cumpărate la mâna a doua.
 
„Cele la mâna a doua în funcţie de stare pot fi găsite de la 7-8 mii de euro până la 12 mii de euro. Cele noi încep de la  26 de mii pentru modele compacte şi ajung până la 60 de mii pentru modele mari şi luxoase”, a precizat ILIE TOMA, organizatorul maratonului cu automobile electrice.
 
Prima priză electrică auto din Republica Moldova a apărut acum cinci ani, iar timp de trei ani au existat doar două astfel de prize. Totuşi până la finele anului, pe întreg teritoriul ţării vor fi instalate 62 de staţii de încărcare a automobilelor electrice, astfel încât şoferii să poată circula fără grijă din nord până în sud.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI