Accize majorate pentru ţigările fără filtru
Sursa foto:Adevarul Financiar Vizualizari:

Accize majorate pentru ţigările fără filtru

Autorităţile propun majorarea cotei accizelor la ţigările fără filtru pentru anii 2019-2020. Pentru anul 2019 se propune cota specifică a accizei de 460 de lei pentru 1000 de bucăţi şi 6% cota ad-valorem, iar pentru anul 2020 – cota specifică de 540 de lei pentru 1000 de bucăţi şi 9% cota ad-valorem. Ministerul Finanţelor a propus pentru consultări publice un proiect de lege în acest sens pentru modificarea unor prevederi din Codul Fiscal.

PotrivitIPN, textul „360 lei + 6%” se substituie cu textul „460 lei + 6%”, iar textul „480 lei + 9%” se substituie cu textul „540 lei + 9%”.

Autorii iniţiativei legislative menţionează că modificarea are ca scop primordial armonizarea legislaţiei fiscale în concordanţă cu cotele accizelor stabilite de către Directiva UE a Consiliului din iunie 2011. În acest sens, în conformitate cu angajamentele asumate, Republica Moldova urmează să aplice până în anul 2025 cota accizului nu mai mică de 90 de euro pentru 1000 de ţigarete, indiferent de preţul ponderat de vânzare cu amănuntul.

Totodată, potrivit Ministerului Finanţelor, majorarea accizelor la produsele din tutun vine şi ca o măsură de combatere a consumului produselor din tutun care este cauza unor afecţiuni letale. În aceeaşi ordine de idei, se accentuează necesitatea modificării cotelor accizelor la ţigaretele fără filtru în vedere unificării cotelor cu cele ale ţigaretelor cu filtru, dat fiind faptul că există o rată înaltă de substituire a acestora ceea ce face ca ţigaretele fără filtru să aibă o atractivitatea mai mare. Experienţa internaţională nu prevede divizarea ţigaretelor pe diferite tipuri, astfel acestea fiind impozitate în măsură egală indiferent de prezenţa sau lipsa muştiucului sau a filtrului.
Similare