Activele oficiale de rezervă, într-o scădere de milioane în luna decembrie 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Activele oficiale de rezervă, într-o scădere de milioane în luna decembrie 

Activele oficiale de rezervă au constituit la sfârşitul lunii decembrie 2018: 2 995,19 milioane de dolari, în descreştere cu 19,4 milioane de dolari în comparaţie cu 30 noiembrie 2018, transmite IPN.

Banca Naţională a Moldovei menţionează că diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervenţiile nete pe piaţa valutară internă sub formă de vânzări de valută – 21,2 milioane de dolari. Sunt menţionate şi plăţile Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova în valoare de 12,13 milioane de dolari, dar şi plăţile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 6,55 milioane de dolari. De asemenea scăderea a fost determinată şi de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA – 2,24 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de înregistrarea creditelor şi a granturilor în favoarea Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiţionale – 6,89 milioane de dolari. Este vorba şi despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare – 4,61 milioane de dolari, precum şi despre înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanţelor primite de la Banca Europeană de Investiţii pentru suport bugetar – 4,52 milioane de dolari.

Printre factori se mai numără şi intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate – 4,39 milioane de dolari; intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit: 1,24 milioane de dolari, precum şi reevaluarea valorilor mobiliare menţinute în portofoliul de investiţii – 0,45 milioane de dolari. Alte intrări nete au constituit 0,62 milioane de dolari SUA.

Similare
RECOMANDĂRI