Activele oficiale de rezervă sunt în creştere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Activele oficiale de rezervă sunt în creştere

Activele oficiale de rezervă, la sfârşitul lunii septembrie a anului curent, au constituit peste 3,021 miliarde de dolari, în creştere cu 57,96 milioane de dolari în comparaţie cu 24 august.

Majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intervenţiile pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută – 52,8 milioane de dolari, dar şi de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul: 12,09 milioane de dolari. Se menţionează şi înregistrarea creditelor şi a granturilor în favoarea Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiţionale – 4,23 milioane de dolari.

De asemenea, este vorba despre veniturile de la gestionarea rezervelor valutare: 4,13 milioane de dolari, precum şi intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit – 2,21 milioane dolari. Majorarea activelor a fost determinată şi de înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanţelor primite de la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare pentru suport bugetar în valoare de 0,11 milioane de dolari şi alte intrări nete în valoare de 0,64 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, activele oficiale de rezervă au fost diminuate de plăţile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 9,85 milioane de dolari şi de plăţile Ministerului Finanţelor în valoare de 7,32 milioane de dolari. De asemenea, se menţionează ieşirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate: 0,61 milioane de dolari şi reevaluarea valorilor mobiliare menţinute în portofoliul de investiţii: 0,47 milioane dolari.
Similare
RECOMANDĂRI