Agenţii economici pot beneficia de susţinere financiară nerambursabilă de până la 2 milioane lei
Agenţii economici pot beneficia de susţinere financiară nerambursabilă de până la 2 milioane lei pentru consolidarea capacităţilor de promovare a produselor şi serviciilor pe pieţele externe.
Programul naţional de susţinere a afacerilor cu potenţial înalt de creştere şi internaţionalizare oferă suport financiar pentru achiziţionarea de echipamente, utilaje, instalaţii; înregistrarea şi valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziţionarea obiectelor de proprietate intelectuală; procurarea francizelor, licenţelor, software, materiilor prime şi a materialelor necesare procesului de producere; bunuri imobile comerciale destinate proceselor de producere.
Grantul poate fi accesat de întreprinderile care activează pe piaţă de cel puţin 2 ani şi demonstrează o evoluţie ascendentă. Apelul de granturi mari este deschis până la data de 8 mai curent. Condiţiile de eligibilitate au fost anunţate astăzi în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi pot fi văzute şi pe pagina web a ODIMM la rubrica destinată Programului de creştere şi internaţionalizare. De asemenea, în cadrul conferinţei, directorul ODIMM, Dumitru Pîntea şi Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, au răspuns la întrebările mediului de afaceri privind criteriile de aplicare şi alte aspecte relevante.
”Unul din scopurile principale ale Guvernului este de a ajuta antreprenorii care vor să ajungă pe piaţa externă, fie că au nevoie de certificare, ambalare a produselor, etichetare sau de organizare a lanţurilor logistice. Împreună cu partenerii internaţionali vom ajuta agenţii economici inclusiv la configurarea ideilor de proiecte. Totodată, intenţionăm să extindem paleta de produse şi programe de susţinere a mediului de afaceri. Suntem pe ultima sută de metri de semnare a unui contract cu Banca Mondială pe mai multe produse şi programe destinate antreprenorilor pentru a crea un pachet sustenabil şi consistent pentru mediul de afaceri”, a precizat Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.
Tarik Sahovic, Specialist Senior în dezvoltarea sectorului privat şi competivitate, din cadrul Băncii Mondiale a dat asigurări că instituţia financiară internaţională va continua să susţină IMM-urile din R.Moldova.
”Banca Mondială, prin intermediul Proiectului de competitivitate, va susţine afacerile moldoveneşti pentru creşterea competitivităţii şi sustenabilităţii pe pieţele externe. Totodată, vom oferi suport ODIMM pentru consolidarea capacităţilor instituţionale, inclusiv a Fondului de Garantare a Creditelor şi a internaţionalizării afacerilor - domenii importante pentru asigurarea continuităţii proiectului PAC II prin prisma noilor provocări şi oportunităţi pentru dezvoltarea companiilor mici şi mijlocii din Republica Moldova”.
Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a evidenţiat faptul că paleta de instrumente de suport din portofoliul instituţiei se extinde.
„ODIMM, în calitate de instituţie de suport al mediului de afaceri, continuă să susţină ÎMM-urile din ţară, atât prin intermediul programelor guvernamentale şi al proiectelor partenerilor externi de dezvoltare, cât şi prin garanţii financiare emise de Fondul de Garantare a Creditelor. Datorită suportului financiar nerambursabil, mai multe companii îşi vor creşte potenţialul inovator, eficienţa şi calitatea produselor şi serviciilor şi vor putea identifica noi pieţe externe sau potenţiali parteneri de extindere a afacerilor”.