Agenţiile de turism din Republica Moldova cer moratoriu pe un termen de până la 540 de zile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agenţiile de turism din Republica Moldova cer moratoriu pe un termen de până la 540 de zile

Pe 15 mai, în scuarul Parlamentului, Companiile Turistice din Republica Moldova, în comun cu Asociaţia Naţională a Agenţilor de Turism (ANAT) vor organiza o manifestaţie de protest cu genericul - #SOSturismMoldova.

Organizatorii iniţiativei au relatat pentru agenţia INFOTAG, că prin această manifestaţie, companiile turistice împreuna cu ANAT, vor cere Guvernului, Parlamentului şi deputaţilor din toate partidele, preşedintelui, să se implice, pentru a găsi soluţii în rezolvarea problemelor stringente ale sectorului turistic, apărute în rezultatul efectelor negative ale COVID-19.

"Nu cerem bani de la stat, ci îi îndemnăm să găsească soluţii pentru a extinde termenul de rambursare a banilor consumatorilor în urma rezilierii contractelor semnate de până la 17 martie 2020, sau prin elaborarea unui proiect de lege votat de Parlament de urgenţă, care ne-ar permite rambursarea banilor într-un termen extins de până la 540 zile", susţin reprezentanţii companiilor turistice din Moldova.

Potrivit lor, în lipsa unor măsuri hotărâte, care ar permite agentului economic să restituie banii consumatorului într-un termen mai lung, se creează premise pentru insolvabilitatea actorilor din sectorul turismului.

"Drept urmare, aceasta va avea un impact de cascadă asupra sectorului care poate fi ruinat peste noapte, îndată după ce Situaţia Excepţională va fi anulată. Companiile din sectorul turistic suferă de o diminuare excepţională şi şocantă a vânzărilor, pe de o parte, şi un val de cereri de la clienţi de anulare a călătoriilor şi recuperare a banilor plătiţi, pe de altă parte. Nu avem cum să întoarcem banii consumatorului pentru contractele semnate până în 17 martie 2020, prin care acesta urma sa folosească serviciul turistic pentru sezonul estival anului 2020 (martie-octombrie). Întrucât, banii încasaţi de către organizator (şi/sau intermediar) până în data de 17 martie au fost transferaţi la prestatorii de servicii din străinătate. La rândul său, ţăril e de destinaţie (Grecia, Bulgaria, Turcia s.a.) nu rambursează avansurile înapoi", au explicat reprezentanţii companiilor turistice din Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI