Agricultorii din Cişmichioi spun că au recoltat doar 30% din producţia de grâu prognozată pentru acest an
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii din Cişmichioi spun că au recoltat doar 30% din producţia de grâu prognozată pentru acest an

Produrătorii agricoli din UTA Găgăuzia spun că au recoltat doar 30 la sută din producţia prognozată în acest an, roada medie în regiune fiind de 500 kg de grâu la hectar. Totodată, agricultorii din Cişmichioi,  Etulia, Dezghinja, Cioc-Maidan şi Comrat spun că de pe unele suprafeţe nu au reuşit să strângă nimic. Informaţiile au fost oferite în cadrul unei vizite a ministrului Agriculturii în localitatea Cişmichioi pentru a evalua impactul secetei şi a discuta cu agricultorii despre soluţiile de suport oferite de Guvern.

Conform calculelor efectuate de localnici, pagubele pentru prima grupă de cereale se cifrează la circa 250 de milioane de lei. Totodată, ei au solicitat suportul statului pentru a reuşi să depăşească situaţia.

În discuţii, ministrul Ion Perju a vorbit despre gradul de afectare a semănăturilor din întreaga ţară, precizând că sunt pierderi în toate regiunile. În acelaşi timp, ministrul a vorbit despre Planul de acţiuni elaborat de Guvern pentru a atenua impactul secetei şi al calamităţilor naturale din anul current şi a subliniat că la următoarea şedinţă a membrilor cabinetului de miniştri se va decide cum vor fi distribuite mijloacele financiare.

„În acest an, avem circa 400 de mii de hectare de semănături cu cereale de prima grupă. La nivel de ţară vom avea o roadă de până la 600 mii de tone, este puţin comparativ cu anul trecut când s-a recoltat peste un milion de tone. Pentru a asigura securitatea alimentară, avem nevoie de 350-400 de mii de tone de grâu. Guvernul va aloca circa 300 de milioane de lei pentru a acoperi parţial prejudiciile cauzate de calamităţile naturale. Săptămâna trecută, s-a decis alocarea a 200 de milioane de lei despăgubiri pentru prima grupă de cereale. În toamnă, vor fi alocate alte 100 de milioane de lei, compensaţii pentru cea de-a doua grupă de cereale. Ne străduim ca banii să fie distribuiţi în perioada imediată”, a menţionat ministrul în discuţiile cu agricultorii. De asemenea, oficialul a precizat că pentru un hectar reînsămânţat după ce a fost semănat în toamnă, guvernul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporţie mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiţă – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parţial şi prejudiciul cauzat de grindină.

În cadrul întâlnirii, agricultorii au vorbit despre mai multe probleme ce afectează calitatea producţiei agricole şi au solicitat suportul MADRM în restabilirea sistemului de irigare şi dezvoltarea unui sistem modern de protecţie antigrindină din raionul Vulcăneşti.  

Programul vizitei ministrului în teritoriu a inclus, de asemenea, vizite pe terenurile agricole a mai multor întreprinderi.

Similare
RECOMANDĂRI