Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii din R. Moldova pot depune dosarele pentru a beneficia de compensaţii parţiale la acciza pentru motorină

Agricultorii din Republica Moldova pot depune dosarele pentru a beneficia de compensaţii parţiale la acciza pentru motorină. Guvernul de la Chişinău a aprobat astăzi, Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar pentru fermieri. Accizele la motorină se vor compensa cu 30 la sută din cota stabilită pentru acest an. Asta înseamnă o compensaţie de 894 de lei pentru o tonă de motorină.

Mărimea compensaţiei pentru fiecare beneficiar e calculată de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. Valoarea maximă a compensaţiei acordate unui beneficiar nu poate depăşi anual suma de 100 de mii de lei.

VIOREL GHERCIU  ministrul Agriculturii: „De menţionat că preţul la motorină depăşeşete 26 de lei, ceea ce constituie mai mult cu circa 14 lei faţă de preţurile din anul 2021, când un litru de motorină angro costa 12 lei. Acciza la motorină va fi compensată în mărime de 30 la sută din cota stabilită pentru anul 2022, 2980 de lei sau 894 lei per tonă de motorină. Eligibili vor fi toate categoriile de rpoducări agricoli mici, mijlocii şi mari. "

Pentru a beneficia de compensaţii, fermierii trebuie să fie înregistraţi în modul stabilit de legislaţie, să deţină legal terenuri agricole sau exploataţii zootehnice. Dosarele pot fi depuse până în ziua de 15 noiembrie la Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură. Din Fondul Naţional de Dezvoltarea a Agriculturii se vor aloca 200 de milioane de lei pentru compensarea accizelor. Tot astăzi, Guvernul a aprobat oferirea subvenţiilor în avans pentru pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER.

NATALIA GAVRILITA prim-ministru Republicii Moldova: „5% din valoarea totală a Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii vor fi alocate pentru subvenţionarea în avans a acestor proiecte. În acest an, Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural constituie 1,75 miliarde de lei.”
Similare
RECOMANDĂRI