Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultorii solicită guvernanţilor să intervină, pentru a sprijini sectorul agricol

Guvernanţii trebuie să intervină urgent pentru a sprijini sectorul agricol, aflat într-o situaţie critică fără precedent. Este apelul, lansat într-o scrisoare deschisă, de Federaţia Agricultorilor din Republica Moldova.  Seceta, îngheţurile din această primăvară şi pandemia sunt tot atâtea motive pentru care producţia din acest an este pusă în mare pericol.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Din cauza îngheţurilor din această primăvară, roada pomilor fructiferi este compromisă în proporţie de 40 la sută, potrivit estimărilor. Cele mai afectate sunt livezile de caişi, piersici şi cireşi, unde pierderile se ridică până la 70 de procente. Iar lipsa precipitaţilor din ultimele luni a compromis şi mare parte din culturile semănate toamna şi primăvara, în special grâul, orzul, ovăzul. În plus, pandemia din acest an i-a obligat pe unii producători să–şi întrerupă sau să-şi reducă activitatea."

În scrisoarea deschisă, zece asociaţii care apără interesele agricultorilor spun că aproape fiecare cultură este grav afectată. Cei care lucrează pământul sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât în perioada următoare nu sunt prognozate precipitaţii iar ei nu au acces la sisteme de irigaţii.

IURIE FARĂ, preşedinte, Asociaţia Moldova-Fruct: „Acum o mulţime de plantaţiii se află în floare şi poate să conducă la lucruri negative la legarea fructelor , fiind că dacă este seceta planta mai mult se axează pentru a supraveţui, decât a face fructe. Sunt specii care au suferit chiar şi 90 de procente au îngheţat, dar asta e o chestie care urmează să fie estimată.”

Pentru ieşirea din această situaţie gravă, Federaţia Agricultorilor are câteva propuneri urgente către Parlament şi Guvern.

PROPUNERI ÎNAINTATE AUTORITĂŢILOR

•Majorarea bugetului Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, până la valoarea de cel puţin 1,5 miliarde de lei.
•Îngheţarea, pentru o perioadă de 6 luni, a plăţii dobânzilor aferente creditelor luate de întreprinderile agricole.
•Suspendarea, pe cel puţin 6 luni, a plăţii impozitelor şi taxelor aferente salariilor.
•Utilizarea finanţărilor internaţionale pentru sprijinirea agriculturii mici."

Contactat de TVR MOLDOVA, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a spus că nu a apucat să citească documentul.

ION PERJU, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului: „Săptamana viitoare începem cu unele evaluari în teritoriu să vedem care regiuni au fost cele mai afectate şi elaboram şi un plan de măsuri căci anul nu se aşteaptă să fie din cele mai simple”.

Anul acesta, Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural a fost diminuat cu 60%, până la valoarea de 570 de milioane de lei. Asta din cauza acumularii restanţelor din 2019 faţă de producătorii agricoli.  
Similare
RECOMANDĂRI