AIPA demarează un nou apel de recepţionare a cererilor de solicitare a subvenţiilor în avans pentru 2019
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

AIPA demarează un nou apel de recepţionare a cererilor de solicitare a subvenţiilor în avans pentru 2019

În perioada 7 mai  - 9 iulie 2019, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) va demara cel de-al IV-lea apel de recepţionare a cererilor de solicitare a subvenţiilor în avans pentru anul 2019.

Subvenţiile în avans, vor fi acordate în baza proiectelor investiţionale depuse de producătorii agricoli care desfăşoară pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar.

Cererile de solicitare a subvenţiei în avans pot fi depuse de tinerii şi femeile fermier care au iniţiat afaceri în domeniul agriculturii, conform domeniilor de sprijin prioritizate de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, după cum urmează:

-  stimularea investiţiilor pentru utilarea şi renovarea tehnologică a fermelor zootehnice;
-  stimularea investiţiilor pentru procurarea animalor de prăsilă şi menţinerea fondului genetic al acestora;
-  stimularea investiţiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare;
-  stimularea investiţiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat (serii, solarii, tuneluri);
-  stimularea investiţiilor pentru înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole.
 
       Documentele privind depunerea şi obţinerea subvenţiilor în avans, le găsiţi aici.
 
Examinarea cererilor de acordare a plăţilor în avans se va realiza de către AIPA conform procedurilor stipulate în Regulament.  Evaluarea şi selecţia finală a proiectelor investiţionale, care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, va fi realizată de către Comisia de evaluare şi selecţie.
 
Valoarea maximă a sprijinului financiar - 65% din valoarea costurilor eligibile (nu mai mult de 1 000 000 lei).
 
Plata subvenţiei în avans va fi efectuată prin intermediul contului Escrow în modul următor:
 
I Tranşă - 75% din valoarea subvenţiei, care se va achita cu condiţia prezentării dovezilor cofinanţării din partea Beneficiarului a 35% din valoarea costurilor eligibile;
II Tranşă – 25% din valoarea subvenţiei, în baza cererii de debursare la darea în exploatare a obiectului investiţiei şi prezentarea actelor confirmative, conform domeniului în care este efectuată investiţia.
 
Pentru implementarea sistemului de acordare a Plăţilor în Avans pentru proiectele start-up, anual din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural vor fi alocate cel puţin 5%, iar în anul curent, această sumă constituie 45 mil. lei.
 
Similare
RECOMANDĂRI