Peste 700 km de drum din Republica Moldova ar putea fi reabilitaţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 700 km de drum din Republica Moldova ar putea fi reabilitaţi

Secretarul de Stat al Ministrului Economiei şi Infrastructurii, Alexandru Sonic, a avut o întrevedere cu şeful direcţiei generale pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere în cadrul Comisiei Europene (DG NEAR), Vassilis Maragos.

Subiectele discutate s-au axat, în mare parte, pe siguranţa rutieră şi dezvoltarea infrastructurii moderne, inclusiv investiţiile legate de reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Potrivit Secretarului de Stat, printre cele mai importante proiecte înregistrate în reţeaua TEN-T se numără reabilitarea drumului M3 – Chişinău-Cimişlia-Comrat-Giurgiuleşti, M2 – drumul de centură a municipiului Chişinău şi R1 – Chişinău-Ungheni, şi anume sectorul Ungheni-Corneşti.

În total, peste 700 km de drum din Republica Moldova sunt incluşi în reţeaua TEN-T, pentru a fi reabilitaţi şi aduşi la parametrii drumurilor expres.

Reprezentanţii DG NEAR au apreciat deschiderea conducerii MEI privind modernizarea reală a infrastructurii, care vine să eficientizeze operaţiunile transfrontaliere de transport pentru călători şi pentru companiile din Uniunea Europeană. Totodată, şeful DG NEAR, Vassilis Maragos, a declarat că, pe lângă scopul principal al reţelei transeuropene de transport, este primordial ca toate proiectele implementate de Republica Moldova să fie prietenoase cu mediul înconjurător, întrucât TEN-T îşi propune ca până în anul 2050 să reducă cu 60% emisiile provenite din sectorul transporturilor.

Reamintim că în anul 2011, Comisia Europeană a adoptat propunerea pentru a transforma mozaicul actual de drumuri, căi ferate, aeroporturi şi canale europene într-o reţea unificată de transport. Luată în ansamblu, noua reţea de transport va oferi călătorii mai sigure, rapide şi mai puţin aglomerate.

Similare
RECOMANDĂRI