Alţi producători agricoli, care vor să îşi exporte marfa, sunt instruiţi în implementarea standardelor GlobalG.A.P.
Sursa foto:(USAID/APM Vizualizari:

Alţi producători agricoli, care vor să îşi exporte marfa, sunt instruiţi în implementarea standardelor GlobalG.A.P.

Circa 30 de producători de fructe şi legume din Republica Moldova, care vor să-şi exporte produsele, vor studia în cadrul unei instruiri standardele GlobalG.A.P şi GRASP, solicitate de marile lanţuri de supermarketuri din Uniunea Europeană şi din Orientul Mijlociu. Instruirea se desfăşoară în perioada de 12-15 februarie curent şi este organizată de  proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Implementarea standardelor GlobalG.A.P. şi GRASP demonstrează că gospodăria agricolă produce fructe şi legume sigure şi dă dovadă de responsabilitate socială în raport cu angajaţii săi. În ultimii ani, tot mai mulţi producători agricoli din Republica Moldova, asistaţi de Proiectul USAID/APM, sunt interesaţi să implementeze standardele GlobalG.A.P. în gospodăriile lor, deoarece este o cerinţă obligatorie pentru exportul pe pieţele internaţionale.



GlobalG.A.P. este un standard internaţional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, recunoscut de către comercianţii de produse agricole. Cerinţele GlobalG.A.P. cuprind întregul proces de producţie, începând cu selectarea terenului şi până la livrarea fructelor şi legumelor. Aplicarea standardului GlobalG.A.P. are ca scop să asigure consumatorul cu fructe şi legume sigure pentru consum prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite şi asigurarea unei abordări responsabile a sănătăţii şi securităţii lucrătorilor, cât şi a bunăstării animalelor. La moment, circa 120 de ţări implementează standardele GlobalG.A.P.

Legislaţia Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75% din cerinţele GlobalG.A.P., fiind cerinţe obligatorii ele trebuie să fie implementate de către producători.

În Republica Moldova standardele GlobalG.A.P. sunt implementate de 15 ani, iar de atunci circa 30 de producători agricoli au fost certificaţi, majoritatea dintre ei şi-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerinţele respective. 

În anul 2018, pentru prima dată în Republica Moldova doi producători a fost certificaţi GlobalG.A.P./GRASP, care este un standard adiţional, ce confirmă că personalul în cadrul gospodăriei contează. Astfel, Republica Moldova a devenit prima ţară din spaţiul CSI care a implementat standardele GlobalG.A.P./GRASP.

Nota: Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova îşi propune în perioada 2016-2021 să ajute producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone şi să crească vânzările pe piaţa locală şi internaţională.
 
Similare
RECOMANDĂRI