Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambiţia de a reuşi în viaţă, indiferent de obstacole, îi face pe unii oameni adevăraţi eroi. O astfel de poveste de succes este în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti

Ambiţia de a reuşi în viaţă, indiferent de obstacole, îi face pe unii oameni adevăraţi eroi. Exemplul lor de voinţă trebuie să fie o lecţie pentru noi toţi. O astfel de poveste de succes este în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti. O femeie cu dizabilităţi a deschis un atelier de croitorie şi reciclare a materialelor textile pentru a ajuta şi alte persoane cu probleme de sănătate să aibă un loc de muncă.

Viaţa Mariei Brăiescu s-a schimbat după ce a fost victima unui accident rutier. Când era mică era pasionată de croitorie dar visa să ajungă profesoară. Viaţa ia croit un alt drum. A lucrat la multe fabrici de textile, până a reuşit să pună pe roate propria afacere. Ideea principală este să ofere o nouă şansă resturilor de materiale pentru că deşeurile textile sunt o problemă globală. 

MARIA BRĂIESCU, antreprenor: "Am văzut că este o problemă colosală pentru republica noastră şi la un moment dat am înţeles că necesită o renovare pe care trebuie să o pun în aplicare ca să pot să pun în proces să nu se arunce la gropile de gunoi, dar să le reciclăm, să facem şi un lucru bun din ele".

Resturile textile sunt colectate de la fabricile din Republica Moldova. 

MARIA BRĂIESCU, antreprenor: "Am colabotar cu cunoscuţi, cu fabrici, am apelat uite ce faceţi cu ele, noi le aruncăm. Zic uite pot să vin eu să le i-au fără nici o problemă numai să îmi daţi oamenii care să le încarce. Eu chiar pot să mă duc când cineva aruncă la groapa de gunoi, eu pot să mă duc să le i-au nu e nimic ruşinos".

Deşeurile de materiale textile sunt sortate cu grijă. Cu ajutorul unui utilaj sunt transformate în lucruri utile. 

MARIA BRĂIESCU, antreprenor: "Lucrătorii în câmp numai le i-au şi le pun, sunt pregătite pentru procesul de legarea viţei-de-vie. Noi suntem în colaborare cu partenerii. Ei îmi spun deodată ce le trebuiesc pentru că în procesul de legat-uscat este un tip de aţă, pentru procesul de legat în vere este altul. Acum tăiem 20-30 de tone".

Echipa Mariei Brăiecu este mică dar cu multă forţă. Patru femei cu dizabilităţi şi-au găsit un loc de muncă datorită ei. În plus, se bucură că pot munci acasă, în sat, şi au un program flexibil.

"Suntem foarte bucuroşi că au deschis aşa loc de muncă că în satul Ciuciuleşti nu avem unde lucra. Ne ducem peste hotare, dar mai bine în sat. Am revenit din Franţa din cauza pandemiei. Sunt o persoană cu dizabilităţi, am probleme cu spatele sunt operată. M-am străduit să deprind repede şi Slavă Domnului cu ajutorul lui Dumnezeu sunt aproape de casă. Nu am nevoie de transport ca să circul încolo, încoace. E foarte binevenit că e aproape de casă, de copii, în primul rând am fetiţa invalidă, băieţelul se îmbolnăveşte des. Şi doamna Maria ne înţelege foarte bine situaţia".

Maria Brăiescu are planuri măreţe şi vrea acum să investească într-un nou proiect. 
Similare
RECOMANDĂRI