Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analiză: Economia R. Moldova ar putea creşte anul acesta cu 7 la sută

Economia Republicii Moldova ar putea creşte anul acesta cu 7 la sută, conform unei analize făcute de Institutul de Studii Economice Internaţionale din Viena. Creşterea s-ar baza pe companiile care şi-au reluat activitatea dar şi pe faptul că productivitatea în agricultura ar fi mai mare în 2021 faţă de anul trecut. Experţii economici de la Chişinău spun că estimările s-ar putea adeveri dacă vom avea un context politic favorabil şi nu vom avea un nou val pandemic.

Experţii Institutului de Studii Economice Internaţionale din Viena prognozează că Republica Moldova ar putea înregistra cei mai buni indicatori de redresare economică, în urma pandemiei, în rândul ţărilor din Europa Centrală, de Est şi de Sus-Est. Economia va creşte în 2021 cu şapte la sută, cel mai înalt nivel dintre cele 23 de ţări încluse în studiu. Urmează Muntenegru cu o creştere de 6,5 la sută, apoi Serbia, Turcia şi România.

Creşterea economică ar putea fi influenţată de consumul privat dar şi de investiţiile în afaceri. Şi condiţiile externe, în special o redresare bună în România, ar putea stimula economia. Pachetul de recuperare economică de 600 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, acordat sub formă de ajutor şi credit, ar îmbunătăţi situaţia din Republicii Moldova. Experţii economici de la Chişinău spun că, theoretic, este o prognoză realistă.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv Expert Grup: Este o prognoză totuşi destul de realistă având în vedere baza de comparaţie scăzută dar şi faptul că sectorul agricol se recuperează. Situaţia din regiune prezintă semne de înbunătăţire, ceea ce va impulsiona http://exporturile.Pe intern vedem o revigorare a consumului şi asta va porni motoarele creşeterii economice.

VIOREL GÎRBU, expert economic: Teoretic la nivelul care a fost estimat de această instituţie este posibil, dar aceasta este doar teoretic. + 4.44-4.57 Un guvern  recunoscut internaţional care să atragă investiţiile de peste hotare şi care să creeze siguranţă pe termen mediu cel puţin în percepţia agenţilor economici care să se aventureze în proiecte investiţionale de lungă durată.

Există însă şi riscuri care ar putea influenţa creşterea economică.

VIOREL GÎRBU, expert economic: Ce ţine de investiţiile directe străine, Moldova nu a fost niciodată campion la acest capitol. Nu este clar de ce aşteptăm într-un an ca investiţiile să explodeze. Un alt
risc suplimentar este creat de faptul că contextul internaţional este inflaţionist, atât preşul la resursele energetice este în creştere, cât şi preţul la produsele alimentare, acest lucru va produce schimbări şi în evoluţai preţurilor în economia naţională.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv Expert Grup: Principalul risc derivă din eventualitatea unui nou val pandemic care ar putea să pună presiuni adiţionale pe economie şi în plus avem şi această incertitudine legată de situaţia politică. Va depinde foarte mult de formarea noului guvern şi de modul cum viitorul guvern va convinge investitorii

Chiar dacă această creştere economică s-ar adeveri, pierderile din 2020 nu vor fi integral compensate.

ADRIAN LUPUŞOR, director executiv Expert Grup: Avem nevoie de o perioadă mai lungă de timp de creştere la fel de rapidă dar să fie o creştere economică incluzivă. Avem nevoie de politici de protecţie socială care să permită compensarea pierderilor suportate de diferite grupuri vulnerabile.

Banca Mondială a estimat că economia Republicii Moldova va creşte cu 3,8 la sută în 2021, FMI prevede o creştere de 4,5 la sută, în timp ce Ministerul Economiei de la Chişinău a prognozat, pentru acest an, o creştere economică de 6 la sută.
Similare
RECOMANDĂRI