Analiză: În 2021 vom avea cea mai mare creştere a consumului din partea populaţiei din ultimii 15 ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Analiză: În 2021 vom avea cea mai mare creştere a consumului din partea populaţiei din ultimii 15 ani

În 2021 vom avea cea mai mare creştere a consumului din partea populaţiei din ultimii 15 ani. Moldovenii, estimativ, vor consuma cu circa 35-40 de miliarde de lei decât au consumat, în mediu, ultimii ani. Ultima dată a fost înregistrată o astfel de creştere în 2005-2006, când moldovenii, fiind goniţi de sărăcie, au plecat peste hotare, au trimis bani acasă şi astfel a pornit euforia consumului.

După, a fost o perioadă liniştită, iar anul acesta vom avea din nou avem o creştere. Despre consumul populaţiei vorbeşte Veaceslav Ioniţă, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, în cadrul ediţiei de vineri, 22 octombrie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniţă”.

Expertul susţine că cea mai mare parte a consumului moldovenilor este acoperit din importuri. „Atunci când se majorează salariile, pensiile, când se pompează bani în economie sau cresc volumele creditelor, cel mai des moldovenii merg şi procură produse din import. În 2021, legat de comerţul extern, vom bate câteva recorduri, iar primul record va fi legat de creşterea importurilor, care în acest an presupunem că va depăşi 7 miliarde de dolari. O creştere de 1,5 miliarde de dolari faţă de consumul anilor precedenţi”, a spus expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, creşterea consumului moldovenilor este determinat de câţiva factori, iar primul ar fi - trecerea de la consumul informal la cel formal. Populaţia tot mai mult procură din magazine, decât din pieţe. Alt factor, care a dus la creşterea consumului, este „cererea amânată”. Dacă o parte a populaţiei a dorit, anul trecut, să procure maşină, apartament, frigider s-au alte bunuri, din cauza restricţiilor pandemice şi a crizei, populaţia nu a putut face achiziţii, a cheltuit mai puţin, iar bani planificaţi să fie cheltuiţi anul trecut sunt cheltuiţi în acest an.

Următorul factor, menţionează expertul, este ieşirea din criză şi restabilirea consumului de dinainte. Oamenii s-au obişnuit cu starea de pandemie şi s-au reîntors la consumul tradiţional. Un ultim factor, spune Veaceslav Ioniţă, este creşterea preţurilor. Este de remarcat faptul că populaţia nu că ar consuma mai mult, dar plăteşte mai mult. Spre exemplu produsele petroliere, creşterea volumului de consum este determinat nu atât de creşterea fizică a consumului, cât de creşterea preţurilor. După acelaşi exemplu putem vorbi şi de preţurile la produsele alimentare, care în acest în înregistrează creşteri de preţuri pe întreg mapamond, precum şi la alte bunuri şi servicii.

Vorbind despre sursele de finanţare ale consumului, economistul a afirmat că este vorba de creşterea salariilor, împrumuturile, remitenţele şi utilizarea economiilor. Anul trecut şi în acest an, în Republica Moldova are loc o creştere a salariului mediu pe economie, cu circa 1000 de lei, astfel cetăţenii au mai mulţi bani. Totodată, în ultimii cinci ani asistăm la o epopee a împrumuturilor. Cetăţenii, care în mod tradiţional nu prea se împrumutau de la bănci, în ultimii cinci ani au creat o dependenţă de împrumuturi, care în primele nouă luni ale acestui an, atât din sectorul bancar cât şi nebancar, au crescut cu 6,2 miliarde de lei. Până la sfârşitul anului acestea estimativ vor creşte până la 8 miliarde de lei. „Datoriile moldovenilor au ajuns la 32,3 miliarde de lei sau 15% din PIB. Cel mai mult oamenii se împrumută pentru consumul curent şi ipotecă”, a spus economistul.

Despre remitenţe, analistul economic a menţionat că în acest an cel mai probabil volumul acestora va atinge maxima istorică. În ultimele 12 luni au ajuns la 1,6 miliarde de dolari şi cel mai probabil până la sfârşitul anului vor fi cel puţin 1,7 miliarde de dolari. „Bani ajung tot mai mulţi în ţară şi ei merg tot la consum”, a spus analistul economic.

Veaceslav Ioniţă a mai menţionat că pentru acest an a fost deja atins plafonul de patru miliarde de dolari vânduţi, iar până la sfârşitul anului moldovenii vor vinde valută de cel puţin 4,2 miliarde de dolari şi vor procura circa 1,5 miliarde de dolari. Astfel, vânzările totale de valută vor atinge un volum record pentru Republica Moldova. „Anul trecut am avut o „cerere amânată”, oamenii pe timp de criză şi-au păstrat economiile, iar în acest an au început să le cheltuie pe consum. Vânzările masive de valută de către populaţie sunt un indiciu relevant pentru acest fenomen”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Expertul a mai declarat că din nefericire pentru moldoveni, consumul mare nu duce la creşterea economiei, nu duce la creşterea producţiei sau la satisfacerea necesităţilor de consum din partea agenţilor economici, dar duce la creşterea importurilor, iar economia noastră devine tot mai fragilă, iar ca rezultat cresc şi preţurile.

Potrivit economistului, Bugetul Public Naţional (BPN) este format în proporţie de 85% din veniturile şi cheltuielile populaţiei. Dacă businessul nu lucrează aceasta se reflectă slab asupra bugetului. Tot ce influenţează bugetul este faptul dacă populaţia consumă sau nu consumă. Astfel, rezultatul consumului mare din acest an se reflectă pozitiv în încasările bugetare şi este un avantaj pentru Guvern. Această creştere fără precedent a consumului din acest an va duce la creşterea încasărilor la BPN din TVA, cu 5,2 miliarde de lei mai mult decât anul trecut, care au fost de 19,8 miliarde de lei. În acest an, se estimează că până la sfârşitul anului se va ajunge la 25 de miliarde de lei.

Veaceslav Ioniţă a mai afirmat că accizele şi ele vor creşte în acest an cu cel puţin un miliard de lei, până la  7,4 miliarde de lei, iar împreună cu TVA vor aduce o creştere a veniturilor BPN până la 32,4 miliarde de lei, cu 6,2 miliarde de lei mai mult decât anul trecut.

Similare
RECOMANDĂRI