Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Spînu: Negocierile cu Gazprom devin practic imposibile, iar gigantul rus a cerut şi achitarea datoriilor istorice a R. Moldova

Au rămas doar 7 zile înainte de expirarea contractului prelungit privind importul gazelor naturale ruseşti, şi Republica Moldova încă nu a bătut palma cu Gazprom. Negocierile devin practic imposibile şi, plus la toate, gigantul rus a cerut achitarea datoriilor istorice, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu care a revenit de la Moscova. Deşi a evitat să spună care e valoarea acestor restanţe, vicepremierul a anunţat că va cere un audit extern pentru a stabili datoria reală acumulată în urma importului gazelor ruseşti.

Potrivit ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, MoldovaGaz are datorii la Gazprom din anul 1994. Spînu nu a spus care este suma cerută de gigantul rus, dar în presă se vehiculează că ar fi vorba de 709 milioane de dolari.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Avem nevoie de o evaluare externă, un audit independent care să confirme această datorii înainte ca să putem semna orice angajamente.”

Experţii economici sunt sceptici faţă de strategia aleasă de autorităţile de la Chişinău.

ROMAN CHIRCA, expert economic: „Poate să apeleze la un arbitraj internaţional. Spre exemplu, Arbitrajul de la Stockholm unde au fost mai multe cauze ale mai multor stat vs. Gazprom. Asta cred că ar fi cea mai potrivită cale. Apelarea la un audit internaţional este un mecanism prin care poate fi estimată mărimea acestei datorii care în materie de cifre poate stabili dacă este la nivelul scontat, dar aceasta ar tergiversa procesul de negociere cu Gazprom şi ar pune pe pauză acest proces.”

Totodată, astăzi vicepremierul Spînu a refuzat să dea detalii despre ofertele de preţ primite de la Gazprom şi asta pentru că nu a reuşit să ajungă la un numitor comun cu partea rusă.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Discuţiile au fost referitor la stabilirea preţului în baza unui "Front Months Index" ceea ce avem pentru luna octombrie şi o posibilă reducere de 25% în anumite condiţii. Noi ne dorim un preţ corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite şi altor state din regiune cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung, în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opţiuni. Una din ele este preţul la bursă pentru contracte anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât preţul la bursa gazului, cât şi cotaţia petrolului.”

Aşadar, negocierile vor continua, iar vicepremierul Andrei Spînu urmează să aibă o întrevedere cu şeful Gazprom, Alexei Miller miercuri, 27 octombrie. Discuţiile vor avea loc în oraşul Sankt Petersburg. Amintim că la sfârşitul lunii septembrie a expirat contractul cu Gazprom, dar a fost prelungit cu o lună. Pentru că nu au siguranţa că se va ajunge la un numitor comun, autorităţile de la Chişinău explorează modalităţi alternative de furnizare a gazului din Ucraina, România şi alte ţări europene.
Similare
RECOMANDĂRI