Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrei Spînu: R. Moldova face faţă deocamdată crizei energetice, vom avea gaz şi energie electrică şi după 1 mai

Republica Moldova poate face faţă deocamdată crizei energetice. Guvernul dă asigurări că vom avea gaze naturale şi energie electrică şi după 1 mai, indiferent de ce va face furnizorul rus Gazprom. Ministrul Infrastructurii a anunţat că 75 la sută din necesarul de gaze pentru luna mai este acoperit.

Republica Moldova cumpără gaz de la concernul rus la un preţ comparabil cu cel de pe piaţa occidentală iar azi, Moldovagaz a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în luna martie şi prima jumătate a lunii aprilie 2022, adică 69,5 milioane dolari.

Autorităţile de la Chişinău au cerut Gazprom-ului o prelungire a termenului de finalizare a auditului privind datoriile. Contractul încheiat toamna trecută impunea ca termen data de 1 mai iar, după acea zi, dacă nu se ajunge la o înţelegere, pot fi sistate livrările. Concernul rus nu a dat până acum un răspuns.

Autorităţile de la Chişinău s-au pregătit şi anunţă că în sistemul de transport al României şi Republicii Moldova sunt stocate 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale, adică cel puţin 75 la sută din necesarul pentru luna mai.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale:„Calific lipsa unui răspuns cum am calificat şi celelalte acţiuni ale Gazpromului încă în perioada octombrie, noiembrie, ca nejustificxate şi neprietenoase, or eu cred că un partener comercial serios îşi anunţă intenţiile cu ceva timp înainte. Presupun că iarăţi vor să ne aducă în situaţia în care să fim în ultima zi şi să nu avem un răspuns. Indiferent de felul în care va decide să acţioneze Gazprom, noi ne-am pregătit pentru orice scenariu. Pregătim Energocom cu ajutorul partenerilor externi pentru a putea accesa în mod eficient  pieţele externe de gaze naturale. În prezent compania este în etapă de precalificare a unor traderi internaţionali de gaze. Peste 7 companii au aplicat şi sunt gata să livreze gaze pentru ţara noastră.”

Pentru luna mai, Republica Moldova plăteşte pentru gazul rusesc 1193 de dolari. Preţul mediu pe piaţa internaţională este de 1226 de dolari.
Guvernul va folosi 150 de milioane de euro împrumutaţi de la Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a procura şi crea o rezervă de gaz. Tariful la consumatori pentru aprilie şi mai rămâne acelaşi dar pentru luna iunie ar putea fi modificat în funcţie de preţul de achiziţie.

Sunt soluţii şi pentru asigurarea cu energie electrică, în cazul în care Gazpromul nu va mai furniza combustibil pentru Centrala de la Cuciurgan. Vineri se încheie licitaţia lansată de Societatea pe Acţiuni Termocom pentru procurarea energiei electrice. Cuciurganul propune un preţ de 76 de dolari pentru un megawatt şi poate asigura doar 70 la sută din volumul necesar. Ca sursă alternativă, se poate lua energie electrică din Ucraina. Preţul de import este de 63,5 dolari pentru un megawatt/ora dar va ajunge la 75 de dolari pentru că se adaugă cheltuielile operatorului.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Reieşind din cifrele pe care le avem astăzi s-ar putea să avem o creştere a tarifului pentru energia electrică. Cel mai probabil ar putea să se intimple sau tariful să fie aplicat începând cu luna, pentru luna mai dar plătit în iunie. După data de 22 aprilie vom şti exact care sunt legii şi volumul care este gata să fie livrat atât de Cuciurgan cât şi de partenerii noştri din Ucraina.Obiectivul nostru este de a identifica cel mai mic preţ pentru oameni.”

Cea mai mare cantitate de energie electrică este furnizată în Republica Moldova de către centrala electrică de la Cuciurgan. Preţul de achiziţie este de 53 de dolari pentru un kilowatt/oră.
Similare
RECOMANDĂRI