Audierile privind „furtul miliardului” au fost amânate. Procurorul General şi cel Anticorupţie - excluşi din format
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Audierile privind „furtul miliardului” au fost amânate. Procurorul General şi cel Anticorupţie - excluşi din format

Audierile privind „furtul miliardului” vor avea loc în Parlament sătpămâna viitoare, deşi, trebuiau să fie organizate astăzi. Majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa Legislativului de astăzi au aprobat amânarea audierilor pentru următoarea şedinţă.

Propunerea de amânare a audierilor a venit din partea CNA şi a Băncii Naţionale, întrucât, „o mare parte din resursele umane” sunt implicate în activităţile ce ţin de vizita echipei de evaluare Moneyval din cadrul Comitetului de profil al Consiliului Europei, care efectuează o analiză a situaţiei în domeniul spălării banilor şi finanţării terorismului în Republica Moldova.
 
Deşi iniţial, în Parlament urmau să se prezinte pentru audieri guvernatorul Băncii Naţionale, procurorul general, şeful CNA şi procurorul anticorupţie, astăzi deputaţii au decis ca audiaţi să fie doar şeful CNA şi guvernatorul BNM.

Asta după ce, şeful PG a refuzat să se prezinte la auderi, menţionând că „Procuratura este o instituţie publică autonomă în cadrul autorităţii judecătoreşti”. Şi şeful PA a refuzat să se prezinte la audieri, argumentând prin faptul că în agendă are evenimente importante în această zi.

Socialiştii şi liberalii au insistat ca pentru audieri să fie chemaţi şi procurorul general, şi cel anticorupţie.

„Noi nu avem nevoie de nume, porecle, noi vrem să ştim dacă este adevărat că a fost găsită sursa a 90% din aceşti bani, dacă au fost găsite mecanismele de întoarcere a acestor bani, ca să putem linişti oamenii că nu vor mai achita din buzunarul lor”, a declarat deputatul Carp Lilian.

În semn de protest faţă de decizia de a exclude din formatul audierilor pe procurorul general şi cel anticorupţie, socialiştii au părăsit sala Parlamentului.

Respectiv, Parlamentul nu a mai avut cvorum pentru a continua şedinţa. Preşedintele Parlamentului a anunţat o pauză până la ora 14:00 şi convocarea de urgenţă a Biroului Permanent.
 
Similare
RECOMANDĂRI