Banca de Dezvoltare oferă Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca de Dezvoltare oferă Republicii Moldova un împrumut de 70 milioane euro

Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au semnat un acord de împrumut de 70 de milioane euro pentru a atenua impactul COVID19 asupra sănătăţii şi ocupării forţei de muncă.

 Într-un comunicat de presă a Ministerului Finanţelor, se precizează că împrumutul este structurat în două componente: sănătate şi suport pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii.

Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta sănătate şi vor finanţa următoarele tipuri de cheltuieli: achiziţia, în cadrul procedurilor de urgenţă, a echipamentelor medicale şi materiale consumabile, reabilitarea şi transformarea spaţiilor/unităţilor medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgenţă la COVID-19.

Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de suport pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanţare pentru capital circulant şi nevoile de investiţii ale IMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituţiilor financiare participante.

Ministrul Finanţelor a precizat că acordul respectiv reprezintă un răspuns eficient şi prompt la necesităţile ţării în lupta cu COVID-19, precum şi consecinţele acestei pandemii: „Atenuarea efectelor COVID-19 asupra sănătăţii populaţiei Republicii Moldova şi asupra economiei naţionale rămâne în continuare o prioritate a Guvernului”.

La rândul său, guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Rolf Wenzel a declarat că, deoarece COVID-19 continuă să aibă un impact foarte mare asupra economiei şi societăţii, este vital ca ţările membre ale Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei să-şi sporească capacităţile de răspuns: „Suntem încântaţi să sprijinim Republica Moldova în eforturile sale de a consolida sistemul de sănătate, precum şi de a oferi ajutorul necesar pentru întreprinderile mici afectate de criză", a adăugat guvernatorul.
Similare
RECOMANDĂRI