Banca Mondială a aprobat împrumutul de 52,5 milioane de euro pentru R. Moldova, oferit drept ajutor în lupta împotriva COVID-19
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Mondială a aprobat împrumutul de 52,5 milioane de euro pentru R. Moldova, oferit drept ajutor în lupta împotriva COVID-19

Banca Mondială a aprobat ieri un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro din resursele Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare (IDA), oferit Republicii Moldova pentru o operaţiune de răspuns de urgenţă la COVID-19. Proiectul va susţine acţiuni eficiente şi oportune de răspuns la pandemia COVID-19, prin consolidarea sistemelor naţionale de asistenţă medicală şi atenuarea riscurilor sociale. Perioada de rambursare a creditului începe la 15 octombrie 2025 şi se încheie la 15 aprilie 2050. Rata dobânzii cumulativă (inclusiv taxa de deservire) constituie 0,75% anual.

În timp ce se axează pe îmbunătăţirea capacităţii sectorului sănătăţii de prevenire şi răspuns de urgenţă la COVID-19, proiectul va oferi, de asemenea, măsuri de protecţie socială pentru cele mai sărace şi vulnerabile categorii ale populaţiei în vederea gestionării impactului imediat al pandemiei.

“Banca Mondială urgentează sprijinul acordat Moldovei şi oamenilor din ţară în contracararea răspândirii COVID-19”, menţionează Anna Akhalkatsi, manager de ţară pentru Moldova, Banca Mondială. „Finanţarea va consolida capacitatea ţării de a detecta şi monitoriza infecţia şi de a salva vieţi. De asemenea, proiectul va oferi resurse pentru expansiunea acoperirii cu asistenţă socială a categoriilor sărace şi vulnerabile.”

În contextul eforturilor de îmbunătăţire a detectării şi prevenirii răspândirii COVID-19, proiectul va procura consumabilele urgent necesare, inclusiv echipamente, consumabile de diagnosticare pentru laboratoarele naţionale, echipamente de protecţie personală, materiale de protecţie împotriva infecţiilor pentru personalul din spitale şi unităţi medicale primare, echipamente medicale, medicamente şi consumabile pentru unităţile de terapie intensivă şi ambulanţe. Proiectul va instrui personalul medical în oferirea asistenţei pentru COVID-19 şi prevenirea infecţiei şi va susţine consolidarea capacităţii personalului medical de a oferi asistenţă critică.

Suplimentar, proiectul va dezvolta capacitatea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de a aborda provocări în cazul apariţiei focarelor de boli infecţioase şi bolilor prevenibile de vaccinuri, precum şi de a răspunde eficient la eventuale provocări similare.

Proiectul va susţine expansiunea programului principal anti-sărăcie din R. Moldova, Ajutor Social, precum şi introducerea unor schimbări importante în designul programului. Schimbările se vor solda cu sprijin sporit pentru cele mai afectate grupuri, prioritate constituind familiile cu copii. Aceasta va determina în continuare consolidarea eficienţei programului Ajutor Social în soluţionarea provocărilor legate de COVID-19.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele deja infectate cu COVID-19, cetăţenii supuşi unui risc sporit, în special persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni cronice, personalul medical şi de urgenţă, furnizorii de servicii în centrele medicale şi de testare, precum şi agenţiile de sănătate publică implicate în răspunsul la criză. Muncitorii şi familiile afectate de pandemie, prin pierderea locurilor de muncă sau pierderea altor venituri, vor fi mai bine protejaţi prin expansiunea acoperirii programului guvernamental Ajutor Social.

În următoarele 15 luni Banca Mondială anunţă că va mobiliza finanţare în valoare de până la 160 de miliarde de dolari SUA sub formă de sprijin financiar pentru a ajuta ţările să protejeze grupurile sărace şi vulnerabile, să sprijine întreprinderile şi să favorizeze redresarea economică, inclusiv 50 de miliarde de dolari SUA de resurse IDA noi sub formă de granturi sau credite în condiţii avantajoase.

Similare
RECOMANDĂRI