Banca Mondială a înrăutăţit prognozele privind evoluţia economică a R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Banca Mondială a înrăutăţit prognozele privind evoluţia economică a R. Moldova

Pandemia COVID-19 a avut un impact negativ dramatic asupra economiei R. Moldova, care se confruntă cu o recesiune semnificativă în 2020. Această opinie se regăseşte într-un nou raport regional al Băncii Mondiale cu genericul: "COVID-19 şi Capitalul Uman", publicat miercuri.

Potrivit experţilor Băncii Mondiale, "anul acesta economiile emergente din regiunea Europei şi Asiei Centrale se aşteaptă la o scădere cu 4,4%, aceasta fiind cea mai profundă recesiune de după criza financiară globală din 2008", scrie Infotag.

În ceea ce priveşte R. Moldova, experţii consideră că "o combinaţie între micşorarea impozitelor şi majorarea cheltuielilor discreţionare (inclusiv pentru alegerile prezidenţiale) vor contribui la atenuarea impactului crizei".

Conform prognozelor Băncii Mondiale, în 2020, PIB-ul R. Moldova va scădea cu 5,2%, iar, ulterior, în 2021, va înregistra o majorare cu 3,5% şi cu 3,7% în 2022.

În raportul din luna mai, Banca Mondială se aştepta că economia ţării se va contracta în anul curent cu 3,1%, iar în următorii doi ani - va creşte cu 4% şi, respectiv, 3,6%.

Rata medie anuală a inflaţiei în 2020 va fi de 4,1%, în 2021 - de 4,4%, în 2022 - de 5% (în coridorului ţintă al Băncii Naţionale a Moldovei).

În acelaşi timp, experţii instituţiei internaţionale sunt foarte precauţi în previziunile lor după anul 2020, din cauza "incertitudinii cu privire la durata pandemiei şi consecinţele acesteia economice şi sociale".

"Dacă se va materializa riscul real al potenţialelor ameninţări, spaţiul financiar limitat ar putea reduce domeniul de aplicare al unor măsuri anticiclice suplimentare", au menţionat experţii.

Anterior, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), de asemenea, şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a R. Moldova în anii 2020 şi 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Astfel potrivit BERD, PIB-ul ţării riscă să se micşoreze cu 5,5% în anul curent, iar în 2021 să crească cu doar 3,5%. Ministerul Economiei şi Infrastructurii este mai optimist şi se aşteaptă în 2020, potrivit prognozelor din luna iulie curent, la un declin de 4,5%, precizează Infotag.
Similare
RECOMANDĂRI