Banca Mondială consideră că amnistia fiscală implică riscuri financiare pentru Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Mondială consideră că amnistia fiscală implică riscuri financiare pentru Republica Moldova

"Reforma fiscală, care prevede amnistia capitalului, implică riscuri financiare pentru Moldova", consideră Banca Mondială (BM).

Despre aceasta se menţionează într-un comunicat al reprezentanţei permanente a BM în Moldova, citat de agenţia INFOTAG.

Documentul exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea în grabă de către Guvern şi Parlament a legilor corespunzătoare, unele dintre care intră în vigoare de la data publicării lor, iar altele începând cu 1 octombrie 2018.

"Pachetul de iniţiative fiscale şi amnistii de capital, aprobat recent, poate submina angajamentul Guvernului RM de a lupta împotriva corupţiei şi ar putea avea un impact negativ asupra respectării obligaţiilor fiscale, ceea ce va conduce la riscuri fiscale semnificative. Pachetul este incompatibil cu programul de reformă a politicilor, susţinut de Grupul Băncii Mondiale", se arată în comunicat.

Banca Mondială afirmă că va continua să evalueze consecinţele pachetului adoptat, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe detalii.

După cum a informat anterior INFOTAG, înainte ca Partidul Democrat să anunţe pe 24 iulie despre reforma fiscală, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a mers în regim de urgenţă la Washington nu atât pentru a prezenta conducerii Fondului Monetar Internaţional (FMI) concepţia reformei fiscale, pe cât pentru a convinge Fondul de oportunitatea desfăşurării acesteia.

Surse demne de încredere au comunicat reporterului agenţiei INFOTAG că ministrul nu a reuşit să convingă conducerea FMI de eficienţa acţiunilor autorităţilor Moldovei legate de desfăşurarea reformei, mai ales de amnistia capitalului. Acest lucru s-a văzut şi după reacţia reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, din numele căruia a fost emis un comunicat pe 27 iulie. 

Interlocutorul agenţiei susţine că conducerea FMI de la Washington a trimis o scrisoare prim-ministrului Pavel Filip prin care a recomandat insistent Guvernului să nu aprobe proiectul de lege privind reforma fiscală la şedinţa din 25 iulie.

"Dar reforma fiscală iniţiată de PDM a fost deja lansată şi nici Guvernul, nici Parlamentul nu au discutat detaliat reforma propusă de partidul de guvernare, mai ales partea ce ţine de amnistia capitalului, care va fi valabilă până la 1 februarie 2019", a spus sursa.

Întrebat de reporterul agenţiei INFOTAG dacă aceasta va duce oare la suspendarea programului de trei ani al Guvernului şi Băncii Naţionale cu FMI, interlocutorul a menţionat că aceasta ar fi "o decizie serioasă, cu o mulţime de consecinţe negative pentru Moldova".

"Până la venirea în toamnă a unei noi misiuni de evaluare a FMI, Fondul va analiza totul în detalii pentru stabili la modul real care vor fi consecinţele reformei aprobate pentru politica bugetar-fiscală, pe care Guvernul a convenit-o şi a aprobat-o cu FMI", a spus sursa.

Interlocutorul presupune că problema cooperării de mai departe cu FMI şi alţi parteneri externi şi donatori importanţi ai Moldovei se va decide până în decembrie 2018, atunci când în ţară începe campania electorală pentru alegerile noului Parlament.
Similare
RECOMANDĂRI