Banca Mondială va oferi un grant de 410 mii de dolari pentru interconectarea energetică cu România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Banca Mondială va oferi un grant de 410 mii de dolari pentru interconectarea energetică cu România

Republica Moldova va beneficia de un grant de circa 410 mii dolari SUA din partea Băncii Mondiale pentru interconexiunea sistemului energetic naţional cu cel al României. Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat, în şedinţa de astăzi, avizul consultativ pentru iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de Grant cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare/Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.

Grantul va fi oferit Republicii Moldova în vederea realizării Proiectului ,,Piaţa energetică transparentă” şi este destinat pentru realizarea măsurilor preparatorii implementării Proiectului de interconectare electrică. Grantul a fost divizat în 3 părţi, având următoarele componente: elaborarea unui studiu de fezabilitate detaliat, dezvoltarea capacităţilor ”Moldelectrica”, gestionarea şi auditul grantului. 

Proiectul ,,Piaţa energetică transparentă” va contribui la îmbunătăţirea eficienţei şi securităţii aprovizionării cu energie electrică a consumatorilor din Republica Moldova, crearea unei pieţe de energie electrică transparentă şi competitivă, precum şi integrarea ei cu piaţa regională de energie electrică a UE.  

Demararea implementării Proiectului de interconectare constituie o prioritate a Republicii Moldova. Pentru realizarea acestuia, Banca Mondială urmează să acorde ţării noastre un împrumut de circa 70 mln euro. Costul total al Proiectului de interconectare este de circa 270 mln euro şi va fi cofinanţat de BERD, BEI şi UE.

Similare
RECOMANDĂRI