BERD a înrăutăţit prognozele privind evoluţia economică a Republicii Moldova în anii 2020 şi 2021
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

BERD a înrăutăţit prognozele privind evoluţia economică a Republicii Moldova în anii 2020 şi 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a Republicii Moldova (RM) în anii 2020 şi 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Acest lucru se arată într-un raport publicat joi de instituţia financiară internaţională.

Conform celor mai recente previziuni ale BERD, PIB-ul RM riscă să se micşoreze cu 5,5% în anul current, iar în 2021 să crească cu doar 3,5%. În acelaşi timp, potrivit prognozelor instituţiei din luna mai, BERD se aştepta la scădere a economiei moldoveneşti în 2020 cu 4%, iar în 2021 - la o creştere cu 5%, relatează Infotag.

Experţii au amintit că creşterea economică din ţară a început să încetinească deja în primul trimestru, când aceasta s-a majorat cu doar 0,9%. Ulterior, în al doilea trimestru, a urmat o scădere de 14%, ceea ce se explică prin micşorarea semnificativă a producţiei în aproape toate sectoarele economiei naţionale.

"Inactivitatea lanţurilor globale de aprovizionare, în primele zile ale pandemiei, a afectat exportul de componente auto. Măsurile interne, cu privire la combaterea pandemiei COVID-19, au stopat activităţile multor întreprinderi din domeniul serviciilor. În acelaşi timp, în martie şi aprilie s-a observat o scădere accentuată a remitenţelor, precum şi a veniturilor disponibile ale gospodăriilor RM", se arată în documentul BERD.

În acelaşi timp, experţii BERD nu exclud faptul că realitatea ar putea fi şi mai dură, decât noile previziuni, în special din cauza incertitudinii evoluţiei pandemiei COVID-19.
Similare
RECOMANDĂRI