BNM vrea să încurajeze băncile să îşi desfăşoare afacerile în lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

BNM vrea să încurajeze băncile să îşi desfăşoare afacerile în lei

Banca Naţională a Moldovei vrea să descurajeze intermedierile financiare în valută şi să încurajeze băncile să îşi facă afacerile în moneda naţională, să atragă depozite şi să crediteze în lei. În acest sens, Octavian Armaşu, guvernatorul BNM, a declarat astăzi, 19 iunie, în cadrul Clubului Presei Economice, care s-a desfăşurat la sediul BNM, că „s-a decis majorarea cu trei puncte procentuale a normelor rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă – 16 iunie -15 august 2019”.

De asemenea, în şedinţa din 19 iunie, Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a decis, cu vot unanim, majorarea cu 0,5 puncte procentuale a ratei de bază la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt, până la 7% anual. Potrivit lui Octavian Armaşu, decizia are la bază presiunile inflaţioniste, cauzate în mod special de creşterea fondului de salarii şi a creditelor de consum, precum şi impulsul fiscal pozitiv în 2019 şi 2020, ca urmare a preconizatei deblocări a finanţării externe.

O altă decizie luată de Comitetul Executiv al Băncii Naţionale este majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10% anual.

Potrivit guvernatorului BNM, deciziile au rolul de a atenua presiunile inflaţioniste, de a stimula economisirea, având drept scop crearea condiţiilor monetare capabile să menţină inflaţia în intervalul de variaţie de plus/minus 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5% pe termen mediu.

„Luna trecută, inflaţia în Republica Moldova a constituit 4,6% şi va continua să crească. BNM va monitoriza şi va anticipa în continuare evoluţiile macroeconomice interne şi externe, riscurile şi incertitudinile asociate inflaţiei pe termen scurt şi mediu”, a declarat guvernatorul BNM.

Următoarea şedinţă cu privire la politica monetară va avea loc pe 31 iulie.
Similare
RECOMANDĂRI