Brutăria din Butor - model de antreprenoriat social care se dezvoltă din granturi europene în stânga Nistrului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Brutăria din Butor - model de antreprenoriat social care se dezvoltă din granturi europene în stânga Nistrului

Prânzuri gratuite pentru bătrâni şi pâine coaptă în sat. După zeci de ani, la Butor se coace din nou pâine şi plăcinte. Şi aceasta datorită faptului că Asociaţia „Успешная женщина - центр поддержки и социального развития” din satul Butor, raionul Grigoriopol (de pe malul stâng al Nistrului) a beneficiat de un grant din care a fost deschisă în 2018 întreprinderea socială „Brutăria Домашняя выпечка”.

Produsele brutăriei sunt repartizate la magazinele din localitate la un preţ rezonabil, iar angajaţii brutăriei pregătesc şi prânzuri pe care le livrează bătrânilor în dificultate şi singuri. Din banii oferiţi, a fost dotată tehnic şi cu ustensile brutăria şi bucătăria pentru pregătirea prânzurilor.

Liubovi Guseinova, primara satului Butor, raionul Grigoriopol, povesteşte că în localitatea lor, comunitatea femeilor e atât de activă, încât toate funcţiile de conducere din sat au fost ocupate de femei. ,,Şi toate se susţin una pe alta întru totul şi, desigur, rezolvăm practic toate problemele satului”, spune primara.

Aceasta mai adaugă că ,,În sat avem peste 800 de persoane la pensie şi toţi au o vârstă înaintată. Şi, din păcate, foarte des pleacă din viaţă, iar aşa cum satul nostru este unul cu tradiţii moldoveneşti, mereu există problema copturilor pentru ritualul de înmormântare. Am făcut un sondaj, am început să întrebăm şi oamenii ne-au spus că ar vrea să existe astfel de servicii. În plus, ne-au spus că îşi doresc şi copturi de casă, învârtite mai mici, pentru că cele pentru ritual sunt mari, dar să le facem mai mici, diferite chifle. Însă cel mai mult au întrebat despre plăcinte reci, aceasta e coptura noastră tradiţională, o coptură care se face doar de sărbători”, afirmă mândră Liubovi Guseinova.

Violeta Nedorea, managerul de proiect spune că au rugat administraţia localităţii să dea o listă a celor mai neajutoraţi bătrâni, cei care sunt singuri, nu au copii în sat şi nu sunt în stare să-şi pregătească prânzul. ,,În general, sunt persoane care au peste 80 de ani, care nu mai pot  găti, femei care sunt mai bolnave, iar bărbaţilor şi mai mult le este greu să facă ceva. De 2-3 ori pe lună le asigurăm prânzul. Prânzul înseamnă: felul I, felul II, avem şi dulciuri câteodată, totul depinde de veniturile pe care le-am avut în acea perioadă”, povesteşte Violeta Nedorea.

Grantul a fost acordat în cadrul pilonului Antreprenoriat social, parte a proiectului „Construim punţi, depăşim bariere”, realizat de către Fundaţia Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI