Ce aşteaptă zona transnistreană de la 2019. Prognoza Băncii Centrale Transnistrene
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce aşteaptă zona transnistreană de la 2019. Prognoza Băncii Centrale Transnistrene

 Pe piaţa de consum a Transnistriei se aşteaptă o încetinire a proceselor inflaţioniste, astfel că prognoza Băncii Centrale Transnistrene (BCT) privind rata inflaţiei pentru anul 2019 fluctuează în limitele a 6%, fiind cu 1 punct procentual mai puţin decât în anul trecut.

Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru este menţionat în "Principalele direcţii ale politicii monetar-creditare de stat a RMN pentru anul 2019", făcute publice de BCT. 

Conform previziunilor macroeconomice prezentate în document, creşterea PIB-ului va fi de 2,5-2,8% în preţuri comparabile. Deficitul contului curent al balanţei de plăţi va constitui circa $340-355 mil.

Se aşteaptă ca exporturile să se situeze în intervalul a $600-610 mil., iar importurile - $1,1-1,12 mlrd. Soldul balanţei serviciilor va constitui minus $9-12 mil., iar soldul veniturilor, la fel, se va situa în zona negativă, de circa minus $9 mil. Dezechilibrul în comerţul de mărfuri şi servicii va putea fi nivelat de un excedent al transferurilor curente, care se presupune a fi de $175-185 mil.

Principalele riscuri în realizarea parametrilor prognozaţi de BCT ţin de "instabilitatea regională, acţiunile măsurilor de îngrădire în privinţa agenţilor economici din Transnistria şi introducerea măsurilor protecţioniste ale ţărilor partenere, modificarea preţurilor la principalele mărfuri de import şi export de materii prime".

În 2019, politica monetar-creditară se va desfăşura în cadrul strategiei de targetare a cursului de schimb la nivelurile ţintă, iar reglementarea ofertei monetare se va baza pe principii de ordin restrictiv.

Principala valută de cotaţie va fi în continuare dolarul american, care ocupă jumătate din volumul total al operaţiunilor de decontare în contractele economice externe ale agenţilor economici din regiunea transnistreană. Rata cursurilor de schimb ale monedelor naţionale ale altor ţări în raport cu rubla transnistreană va fi determinat în continuare conform cotării încrucişate (cross-rate) ale acestor valute în raport cu dolarul american şi conform particularităţilor de formare a cererii şi ofertei pentru acestea pe piaţa valutară internă.

Intervalul ţintă de modificare a cursului oficial de schimb al dolarului SUA în raport cu rubla este stabilit la nivelul de 16,1-16,5 ruble. Astfel, rata de devalorizare va fi de aproximativ 2,5%.
Similare
RECOMANDĂRI