Ce se întâmplă pe piaţa valutară? Explicaţiile economistului Veaceslav Ioniţă
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce se întâmplă pe piaţa valutară? Explicaţiile economistului Veaceslav Ioniţă

Economistul Veaceslav Ioniţă susţine că moneda europeană se depreciază sub influenţa a trei factori, iar până la alegerile parlamentare leul moldovenesc va avea o rată stabilă, cu o uşoară înclinaţie de apreciere faţă de moneda americană şi cea europeană.

. Prognozele sunt făcute în cadrul unei analize publicate pe blogul său, transmite IPN.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, unul dintre factorii care a dus la aprecierea leului este cel internaţional. În ultimele zile, euro s-a depreciat faţă de dolar pe pieţele internaţionale cu 2,2%. Alt factor este cel sezonier. Valuta străină se depreciază în Republica Moldova de trei ori pe an, la sărbătorile de iarnă, de Paşti şi în august, când moldovenii vin de peste hotare cu valută străină, iar autorităţile afişează un curs scăzut la valută.

Veaceslav Ioniţă s-a referit şi la excesul de valută pe piaţă. De la începutul anului, populaţia a vândut cu 650 de milioane de dolari mai mult decât au avut nevoie agenţii economici.

În opinia expertului, în continuare vom asista la două fenomene cu efecte diametral opuse. Pe de o parte, Legea privind amnistia capitalului, cel mai probabil, va genera noi intrări de valută în piaţă, iar pe de altă parte,experienţa ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piaţă şi creează o cerere ridicată.

„Tind să cred că aceste două tendinţe diametral opuse se vor compensa una pe alta şi pe final nu vom asista la perturbaţii majore pe piaţa valutară. În opinia mea, leul moldovenesc până la alegeri va avea o rată stabilă, cu o uşoară înclinaţie de apreciere faţă de dolar şi euro”, susţine expertul.

Din ianuarie 2016, leul s-a apreciat faţă de dolar cu 23%, iar faţă de euro – cu 15%.
Similare
RECOMANDĂRI