Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Chişinău: Din anul 2021 ar putea fi introdusă o nouă taxă pe salubrizare

Vreţi ca oraşul Chişinău să fie curat şi bine amenajat? Atunci, fiţi buni şi achitaţi taxa pentru salubrizare. Acesta e apelul municipalităţii care vine la pachet cu anunţul că, din anul 2021, ar putea fi introdusă o nouă taxă pe curăţenie. Aceasta ar fi de zece lei pe lună, pentru fiecare locuitor al Chişinăului, care are viză de reşedinţă în oraş. Norma legislativă se regăseşte în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 al Primăriei Chişinău.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: "Dacă factura serviciilor comunale pentru luna ianuarie 2021 va conţine cel puţin 10 lei în plus, atunci să ştiţi ca aceasta este noua taxă pentru salubrizare. Se va aplica la toate persoanele fizice care au viză de reşedinţă în Chişinău. De exemplu, dacă într-un apartament sunt înregistrate 4 persoane, atunci această taxă lunară va fi de 40 de lei".

Măsura propusă de municipalitate i-a revoltat pe cei mai mulţi dintre locuitorii Chişinăului. 

"Ia-n daţi-mi pace că eu sunt pensionară. Nu o să mai dau la primărie şi la ... ia-n lăsaţi-mă. Eu nu sunt de acord. De exemplu, acei care au leafă multă aceea lasă să plătească, dar care au puţină – oamenii nu o să fie de acord".

Oamenii spun că nu vă rostul achitării acestei taxe pentru că nu apelează la ajutorul serviciilor municipale. Ei îşi adună singuri banii şi îşi rezolvă problemele.  

"Noi totul cumpărăm singuri. Este o femeie de aici şi alta de aici, de la primul etaj, şi ele adună bani. Noi apoi vopsim totul, strângem gunoi, facem drumul, că au fost săpături de zeci de ori".

Noua taxă este doar la nivel de iniţiativă şi a fost propusă pentru consultări publice, până pe 15 decembrie. Primarul general al Chişinăului, Ion Ceban, susţine că este necesară această taxă pentru că va genera venituri în bugetul municipal, iar, într-un final, tot oamenii vor avea de câştigat. 

ION CEBAN, primar general, Chişinău: "Toţi aceşti bani să fie direcţionaţi în curţile blocurilor de locuit ale oamenlior. Asta înseamnă carosabil, trotuare, amenajarea teritoriului aferent, reparaţia acoperişurilor, scărilor, ferestrelor, uşilor de la intrare. Să ajungă la reparaţia găurilor şi craterelor care s-au format de ani de zile în Chişinău".

O asemenea taxă de salubrizare este deja în alte trei oraşe din Republica Moldova. La Străşeni este de 12 lei lunar, la Cimişilia, 11 lei pe lună, iar la Comat zece lei. În schimb, alte trei mari oraşe - Cahul, Bălţi şi Orhei, nu au stabilită o astfel de taxă. Politica bugetar-fiscală a Primăriei Chişinău pentru anul 2021 presupune şi ajustarea taxelor locale existente la rata inflaţiei. Unele dintre acestea nu au fost revizuite din anul 2004. Printre acestea sunt taxa pentru piaţă, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului, dar şi taxa pentru parcare.

CARTON
Titlu: COTA TAXEI ÎN ORAŞELE REPUBLICII MOLDOVA
Sursa: http://chisinau.md
Străşeni: 12 lei lunar pentru fiecare locuitor
Cimişlia: 11 lei lunar pentru fiecare locuitor
Comrat: 10 lei lunar pentru fiecare locuitor 
Similare
RECOMANDĂRI