Circa 800 km de drumuri au fost reparate cu suportul partenerilor externi. Finanţările au venit din Occident
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Circa 800 km de drumuri au fost reparate cu suportul partenerilor externi. Finanţările au venit din Occident

Republica Moldova a beneficiat de investiţii de circa 630 milioane de euro din partea partenerilor externi în proiecte de infrastructură rutieră, începând cu anul 2007 şi până în prezent. Din aceste resurse au fost efectuate intervenţii la peste 800 km de drumuri. Finanţările au fost acordate ţării noastre sub formă de credite şi granturi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), Fondul Investiţional de Vecinătate a Uniunii Europene şi Comisia Europeană.

În conformitate cu Strategia de Transport şi Logistică pe anii 2013-2022, proiectele au urmărit stoparea degradării reţelei de drumuri, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii drumurilor şi conectarea acesteia la reţelele europene de transport.

La momentul actual, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, prin intermediul întreprinderii Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD), derulează 18 proiecte de reabilitare şi construcţie a drumurilor naţionale, în valoare totală de circa 7 miliarde lei. Proiectele sunt finanţate din resursele Băncii Mondiale, BERD, BEI şi Comisiei Europene.

„Suportul financiar acordat de Uniunea Europeană ţării noastre în domeniul infrastructurii drumurilor este unul extrem de important. Cetăţenii de pe întreg teritoriul ţării îşi doresc şi în continuare drumuri moderne, ca deplasările să se desfăşoare în siguranţă şi confortabil, precum şi să fie fluidizat traficul din localităţi odată cu construcţia drumurilor de ocolire. Vom munci ca să dezvoltăm infrastructura drumurilor, astfel ca să se bucure toţi cetăţenii, precum şi investitorii”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean.

Menţionăm că, reţeaua drumurilor din Republica Moldova include 10 635  km, dintre care 5 857 km de drumuri naţionale, 3 708 locale/de importanţă raională, şi circa 30 000 de drumuri comunale şi străzi.

În conformitate cu acordurile de finanţare, Proiectele sunt implementate de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii prin intermediul ASD. Ca entitate de implementare, ASD are experienţă privind implementarea proiectelor cu sprijinul instituţiilor financiare internaţionale. Printre responsabilităţile ASD se numără procedura de licitaţie, managementul financiar, gestionarea contractelor de lucrări şi supervizare, monitorizarea şi evaluarea proiectelor şi raportarea.

Similare
RECOMANDĂRI