Comerţul cu amănuntul în bază de patentă va fi posibil şi în 2019 
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comerţul cu amănuntul în bază de patentă va fi posibil şi în 2019 

Data-limită de desfăşurare a activităţilor de comerţ cu amănuntul în baza patentei, care expiră la 31 decembrie 2018, ar putea fi extinsă până pe 31 decembrie 2019, potrivit unei modificări în acest sens la articolul 4 al Legii cu privire la patenta de întreprinzător, aprobate de Guvern, transmite IPN.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii explică necesitatea amânării repetate a datei-limită prin tranziţia lentă la activitatea independentă sau la alte forme legale de antreprenoriat.

Pe de altă parte, patenta limitează drepturile consumatorului. Acesta nu poate să-şi exercite drepturile la schimbarea articolelor procurate dacă s-au dovedit a fi necalitative. În scopul dezvoltării activităţilor economice şi îmbunătăţirii controlului asupra riscurilor menţionate, în ianuarie 2017 a fost modificat cadrul legal prin introducerea unei noi forme legale de antreprenoriat, activitatea independentă.  Această formă prevede un mod simplificat de iniţiere a afacerii şi regim fiscal.

Autorităţile constată cu regret că, din ianuarie 2017 până în septembrie 2018, de la patentă la activitatea independentă au migrat 1500 antreprenori-persoane fizice, care desfăşoară comerţ cu amănuntul.  În septembrie anul curent, mai erau valabile peste 9100 de patente în comerţul cu amănuntul.

MEI îşi propune pe parcursul anului 2019 să implementeze un şir de măsuri menite să încurajeze trecerea la activitatea independentă.

Similare
RECOMANDĂRI