Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat avizul pentru iniţierea negocierilor cu UE privind asistenţa macrofinanciară în sumă de 100 de milioane de euro
Vizualizari:

Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat avizul pentru iniţierea negocierilor cu UE privind asistenţa macrofinanciară în sumă de 100 de milioane de euro

Comisia politică externă şi integrare europeană a aprobat, astăzi, avizul consultativ la proiectul de Hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Memorandumului de Înţelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind Asistenţa macro-financiară pentru Republica Moldova. Hotărârea va fi înaintată spre dezbateri în şedinţa plenară a Parlamentului.

Memorandumul de Înţelegere cu UE prevede acordarea unui împrumut ţării noastre în valoare de 100 de milioane de Euro.

Obiectivele asistenţei macrofinanciare sunt atenuarea constrângerilor de finanţare externă a ţării, acoperirea necesităţilor bugetare, consolidarea poziţiei rezervelor valutare.

Împrumutul va fi acordat în două tranşe egale, în perioada 2020-2021. Maturitatea acestuia este de maximum 15 ani, cu aceeaşi perioadă de graţie. Rambursarea se va efectua într-o singură tranşă. Rata dobânzii depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piaţa financiară internaţională, aceasta urmând să fie achitată anual.

Documentul conţine o listă de condiţionalităţi care urmează a fi îndeplinite pentru debursarea resurselor. Acestea se referă la domenii precum managementul finanţelor publice, buna guvernare şi luptă împotriva corupţiei, mediul de afaceri.

Potrivit proiectului de Hotărâre, pentru negocierea memorandumului este delegat Grupul de negociatori, condus de Serghei Puşcuţa, viceprim-ministru, ministru al finanţelor.
Similare
RECOMANDĂRI