Comitetul BNM a decis să majoreze rata de bază până la 7,5% anual
Vizualizari:

Comitetul BNM a decis să majoreze rata de bază până la 7,5% anual

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,5 la sută anual.

Potrivit BNM, aceasta este una dintre măsurile promovate de regulator pentru diminuarea presiunilor inflaţioniste, în condiţiile unei creşteri persistente a cererii agregate. Aceasta este determinată de sporirea ritmurilor de creştere a salariilor, pensiilor şi a altor venituri ale populaţiei din prima jumătate a anului 2019, precum şi de creşterea creditelor de consum.

Potrivit prognozelor, pe parcursul primelor două trimestre, cererea agregată se va diminua şi, începând cu trimestrul II 2020, inflaţia va scădea.

„Evoluţia inflaţiei este, de asemenea, influenţată de majorarea preţurilor internaţionale la produsele alimentare şi a celor reglementate, precum şi de politica stimulativă a ratelor dobânzilor la credite şi depozite, care alimentează consumul. 

Majorarea ratei de bază va contribui şi la stabilizarea cursului valutar al monedei naţionale, descurajând, totodată, intermedierea financiară în valută”, se spune într-un comunicat al Băncii Naţionale. 

În aceeaşi şedinţă, s-a decis şi majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,5 la sută anual. Aceeaşi mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 4,0 la sută până la 4,5 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă este menţinută la nivelul actual de 42,5 la sută şi, respectiv, de 17,0 la sută din baza de calcul.

BNM va monitoriza şi va anticipa în continuare evoluţiile macroeconomice interne şi externe, riscurile şi incertitudinile asociate evoluţiei inflaţiei pe termen scurt şi mediu.

Următoarea şedinţă cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 septembrie 2019.

Similare
RECOMANDĂRI