Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Condiţiile climaterice din acest an taie simţitor şi din volumul exportului de fructe şi legume

Condiţiile climaterice din acest an taie simţitor şi din volumul exportului de fructe şi legume. Fermierii din nordul Republicii Moldova spun că nu pot acoperi cotele necesare pentru export pentru că fructele nu corespund standarelor de calitate. Ei speră ca recolta din toamnă să fie mai bună pentru a putea acoperi cel puţin o parte din cheltuieli.

Familia Ţurcan din satul Hristici, Soroca a cultivat 12 soiuri de mere pe o suprafaţă de 75 de hectare. De regulă, fructele culese din livezile lor ajung în pieţele din Polonia, Belarus, Federaţia Rusă şi România. În acest an însă, recolta a fost grav afectată de condiţiile meteo nefaste. Prin urmare, puţine mere vor ajunge la export.

„Anul acesta e dificil la toti. Daca a fost seceta la inceput, apoi ploi care au favorizat daunatorii. ne chinuim”, a spus VERONICA ŢURCAN, producător agricol, Soroca.

Deocamdată , familia Ţurcan a reuşit să exporte 40 de tone de mere în Federaţia Rusă. Pentru Uniunea Europeană, marfa este prea puţină şi nu întruneşte toate condiţiile de calitate.  

„Pentru Europa, cred ca nu ajungem. Avem putina productie, e afectata de la ploi. Nu e calitatea necesara”, a spus VERONICA ŢURCAN, producător agricol, Soroca.

„La moment exportul abia a inceput. Avem 3 agenti care au inceput exportul: doua masini cu caise, una cu cirese si doua cu mar”, a spus VALERIU SPOIALĂ, şef-adjunct ANSA, Soroca.

Producţia agricolă din Soroca ajunge şi pe piaţa consumatorilor din statele membre ale Uniunii Europene, Arabia Saudită, dar şi Federaţia Rusă.
Similare
RECOMANDĂRI